Ziekenhuizen in VS krijgen maandag eerste doses Pfizer/BioNTech-vaccin

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Ziekenhuizen in VS krijgen maandag eerste doses Pfizer/BioNTech-vaccin

Ziekenhuizen in de Verenigde Staten krijgen maandag de eerste levering van het Pfizer/BioNTech-vaccin binnen, meldt persbureau Reuters. Zondag worden 2,9 miljoen vaccins van Pfizer-productielocaties door FedEx en UPS vervoerd naar 145 locaties door het hele land. Dinsdag en woensdag worden de overige 636 locaties bevoorraad. Zorgmedewerkers en personeel en bewoners van verzorgingstehuizen worden als eerste ingeënt.

Vrijdag keurde de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA het coronavaccin van Pfizer en BioNTech via een versnelde noodprocedure goed. President Donald Trump kondigde het nieuws vrijdagavond laat aan, en zei toen dat het vaccinatieprogramma binnen een etmaal van start zou gaan. Het gaat om het meest grootschalige vaccinatieprogramma in het land ooit: de bevoorrading van alle ziekenhuis is dan ook een logistiek ingewikkelde operatie.

Eerder vandaag werd in de VS een recordaantal van 16 miljoen bevestigde besmettingen gemeld. Geen enkel ander land telt meer geregistreerde coronabesmettingen dan de VS, en met bijna 300.000 coronadoden is het land qua aantal sterfgevallen ook kopkoper.

Vriezers waarin het Pfizer-vaccin ligt opgeslagen. Foto EPA

Officiële dodental corona passeert 10.000, bijna 9.200 nieuwe positieve tests

Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 is de tienduizend gepasseerd. Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werden het afgelopen etmaal 53 nieuwe sterfgevallen doorgegeven, waardoor het totaalaantal momenteel op 10.019 staat. Deze week lag het dagelijkse sterftecijfer ongeveer tussen de zestig en zeventig.

Ook zijn bij het RIVM tussen vrijdag- en zaterdagochtend 9.182 nieuwe positieve coronatests gemeld. Dat zijn er weer meer dan een dag eerder, toen 8.894 positieve tests werden gerapporteerd. De afgelopen anderhalve week is sprake van een stijging in het aantal gemelde positieve tests en de dagelijkse cijfers evenaren die van eind oktober, kort na de piek van de tweede golf.

In totaal zijn momenteel 1.723 coronapatiënten opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen, blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn er 42 meer dan gisteren. Van alle Covid-patiënten liggen er 481 op de intensive care; een toename van negen. Het aantal coronapatiënten op reguliere afdelingen nam met 33 toe tot 1.252.

Onderzoek: verschil sekse nauwelijks meegenomen in studies naar coronamedicatie

Bij onderzoek naar medicatie tegen het coronavirus wordt nauwelijks rekening gehouden met verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat stellen onderzoekers van het Maastricht UMC in een recent gepubliceerd wetenschappelijk artikel na een analyse van dertig studies. Dit betekent dat de behandeling van coronapatiënten mogelijk minder efficiënt is, omdat biologische verschillen niet worden bekeken en iedereen dezelfde behandeling krijgt. Juist bij een ziekte als Covid-19, waarvan duidelijk is dat die mannen anders en vaak zwaarder treft dan vrouwen, kan het maken van onderscheid volgens de onderzoekers belangrijk zijn.

De Maastrichtse onderzoekers analyseerden studies naar de effectiviteit van verschillende coronamedicijnen zoals remdesivir, lopinavir en ritonavir. Bij geen van de studies hadden de wetenschappers zich vooraf het doel gesteld de verschillen tussen mannen en vrouwen in kaart te brengen. Eén keer werd achteraf een extra analyse gedaan om dit onderscheid te kunnen maken. In een kwart van de studies werden twee keer meer mannen dan vrouwen onderzocht, waardoor vergelijking niet altijd goed mogelijk was en onderzoeksresultaten mogelijk beïnvloed zijn. Het Maastrichtse onderzoek werd gepubliceerd in EClinicalMedicine, onderdeel van het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Het standbeeld ‘The Fearless Girl’ In New York draagt een mondkapje. Foto Angela Weiss/AFP

Hulpsinterklaas besmet 45 bewoners van Belgisch woonzorgcentrum

Een hulpsinterklaas heeft tijdens zijn bezoek aan een woonzorgcentrum voor senioren in het Belgische plaatsje Mol, dichtbij de Nederlandse grens, ten minste 45 bewoners besmet met het coronavirus. Dat meldt het gemeentebestuur zaterdag. De lokale autoriteiten verwijten het woonzorgcentrum „een inschattingsfout”. Mogelijk loopt het aantal besmettingen nog op.

Belgische media, zoals De Morgen, melden dat de Sinterklaas bij iedere van de 150 bewoners persoonlijk langs is geweest en hun een cadeau heeft gegeven. De gemeente spreekt dat echter tegen en stelt dat hij alleen in gemeenschappelijke ruimtes is geweest en ook geen cadeautjes heeft uitgedeeld. Bovendien zou hij voldoende afstand hebben gehouden. Dat neemt niet weg dat de Sint überhaupt niet had mogen langskomen bij het woonzorgcentrum. Sinterklaasactiviteiten waren door de gemeente verboden. Er volgen voor zover bekend geen sancties.

„Deze kwestie toont meteen het persoonlijke dilemma aan waarvoor iedereen met de eindejaarsfeesten staat”, aldus de lokale autoriteiten. Zo moest Sinterklaas wat verlichting brengen gedurende deze „mentaal belastende crisis”. De man voelde zich ten tijde van het bezoek niet ziek, maar is achteraf toch positief getest en bleek een „superverspreider” te zijn.

Extra kabinetsoverleg in verband met oplopend aantal coronabesmettingen

Een deel van het kabinet komt zondag bijeen voor een extra ingelast overleg in het Catshuis. Dat zegt een coronawoordvoerder van de regering zaterdag tegen NRC. Dinsdag wordt naar alle waarschijnlijkheid weer een persconferentie gehouden.

„We zien de cijfers oplopen. Dat is voldoende reden om te zeggen: we steken de koppen bij elkaar”, aldus de zegsman. Bij het beraad zal „de kern” van het coronabeleid aanwezig zijn, onder wie alle betrokken bewindspersonen en RIVM-directeur Jaap van Dissel. Of het kabinet zich beraadt op strengere maatregelen, kan de woordvoerder niet zeggen. Het Catshuisoverleg op zondag is niet standaard, maar wordt ingelast „zodra daar reden toe is”.

Vrijdag meldde het RIVM 8.894 nieuwe positieve coronatests, iets meer dan de 8.793 op donderdag. De cijfers zijn een stuk hoger dan de dagen daarvoor, toen ruim tweeduizend positieve tests minder werden geteld.

‘Coronaminister’ Hugo de Jonge (CDA) vorige week voor een Catshuisoverleg in Den Haag. Foto Bart Maat/ANP

Gommers bekritiseert crisisbeleid: patiëntenspreiding werkt ‘knudde’

Diederik Gommers, OMT-lid en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, vindt dat het kabinet de coronacrisis niet goed heeft aangepakt. Dat zegt hij zaterdag in een interview met het AD. Zo werkt de landelijke patiëntenspreiding volgens hem „knudde”, mede door de tussenkomst van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Hoewel die tussenpartij in acute crisissituaties nodig kan zijn, zegt Gommers, zit het spreidingscentrum de efficiëntie momenteel soms in de weg. Waar hij vóór de coronacrisis zelf contact opnam met andere ziekenhuizen om patiënten te verplaatsen, zit de LCPS daar sinds het voorjaar tussen. Daardoor is de werkwijze volgens het Outbreak Management Team-lid „stroperiger” geworden. Het OMT is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet.

Verder vindt Gommers dat het kabinet adequater moet reageren op ontwikkelingen in de besmettingscijfers. Zo dient de regering sneller te reageren bij een oplopend aantal coronabesmettingen en vlotter te versoepelen als de aantallen dalen, stelt hij. „Ik ben een ongeduldige intensivist natuurlijk, maar ik snap er niks van: eerst is er kabinetsberaad op vrijdag, op zondag in het Catshuis is er weer overleg en dan moet het tot dinsdag duren tot er een besluit valt dat weer later ingaat.” Het virus houdt met die werkwijzen geen rekening, aldus Gommers. „Als ik zolang twijfel op een ic dan is een patiënt al overleden.”

Diederik Gommers tijdens het wekelijkse persmoment in het Erasmus MC. Foto Robin van Lonkuijsen/ANP

Amerikaanse FDA keurt coronavaccin Pfizer en BioNTech goed

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten. Dat heeft de organisatie vrijdag verklaard.

De goedkeuring van het vaccin betekent dat het inenten tegen Covid-19 in de VS over enkele dagen kunnen beginnen - een keerpunt in de bestrijding van de pandemie in het land, waar meer dan 295.000 mensen aan de ziekte zijn overleden. Bij ongeveer 15,8 miljoen Amerikanen is besmetting vastgesteld.

De FDA keurde het vaccin goed voor gebruik bij mensen van 16 jaar en ouder. Naar verwachting zullen zorgmedewerkers en ouderen in verzorgingshuizen als eersten worden ingeënt. Eerder meldde The Washington Post dat de FDA door het Witte Huis onder druk zou zijn gezet om het vaccin vrijdag nog goed te keuren.

De Verenigde Staten zijn het vijfde land dat het vaccin van Pfizer en BioNTech heeft goedgekeurd voor gebruik. Eerder op de dag zette Mexico die stap, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, Canada en Bahrein.

President Donald Trump sprak in een videoboodschap op Twitter van „een medisch wonder”. „We hebben een veilig en effectief vaccin afgeleverd in slechts negen maanden”, zei hij. „Het zal miljoenen levens sparen en binnenkort voor eens en voor altijd een einde maken aan de pandemie.” Volgens Trump zal het eerste vaccin binnen 24 uur worden toegediend. De eerste 2,9 miljoen doses zijn al verspreid over het land.

Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk overleden aan Covid-19 in Letland

De omstreden Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk is in Letland overleden aan complicaties die het gevolg waren van Covid-19. Dat melden internationale persbureaus. De 59-jarige filmmaker overleed vrijdagochtend vroeg.

Volgens de berichten landde Kim op 20 november in Letland en zou hij van plan geweest zijn een huis te kopen in de badplaats Jurmala. Bij een vergadering over deze deal zou hij zich niet hebben laten zien en collega’s zouden daarop bij ziekenhuizen zijn gaan informeren. De arthouse regisseur werd in 2004 bij het grote publiek bekend toen hij een Zilveren Beer won voor de film Samaritan Girl op het Internationale Filmfestival in Berlijn. In 2012 werd zijn film Pieta bekroond met een Gouden Leeuw in Venetië.

Kim leefde de afgelopen jaren in Zuid-Korea een teruggetrokken bestaan nadat hij door verschillende mensen beschuldigd werd van seksueel wangedrag. In 2017 werd hij door een actrice beschuldigd van seksueel misbruik en fysieke mishandeling. Kim heeft de beschuldigingen altijd ontkent. Afgelopen oktober verloor hij nog een zaak die hij aanspande tegen een actrice en een lokale omroep, die in 2018 hadden gepubliceerd over nog meer aantijgingen van seksueel wangedrag door de regisseur.

De afgelopen jaren richtte de regisseur zich op Rusland. In 2019 was Kim de voorzitter van de jury van het Internationale filmfestival van Moskou en het internationale filmfestival van Sotsji. Hij zou volgens het Russische persbureau TASS tevens bezig zijn met de opnames van een nieuwe film in Rusland. Het was de Russische regisseur Vitali Manski die voor het eerst bekendmaakte dat de Zuid-Koreaan in het ziekenhuis is overleden.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de coronapandemie bij. Hier een overzicht van het belangrijkste nieuws van vrijdag 11 december:

  • Bij het RIVM kwamen 8.894 nieuwe positieve testen binnen. Dat was aanzienlijk hoger dan het zevendaags gemiddelde van 7.264 positieve testen per dag van de week daarvoor. In de Nederlandse ziekenhuizen lagen vrijdag 1.681 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er 33 meer dan een dag eerder. Dertig patiënten moesten opgenomen worden op de intensive care, waar nu 472 coronapatiënten verzorgd worden.
  • Vorige week stierven er in Nederland vierhonderd mensen meer dan verwacht werd voor deze periode. In totaal overleden er 3.450 mensen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag op basis van voorlopige sterftecijfers.
  • Het vaccin van Sanofi en GSK is vertraagd. Het vaccin zou bij oudere proefpersonen te weinig antistoffen tegen corona opwekken. Er wordt verder onderzoek gedaan.
Lees ook: Dertig coronapatiënten opgenomen op de intensive care