Brieven

Brieven 11/12/2020

Erfgoed

Trampoline redde kerk

Bastiaan van den Berg stelt in Trampolines in een kerk zijn geen sprong naar het hogere (7/12) dat een trampolinepark in een kerk een verkeerde herbestemming zou zijn, en maakt daarbij de fout om vóór iemand anders (in dit geval kinderen) te denken. Als 25 jaar ervaring in herbestemming van erfgoed ons iets geleerd heeft, dan is het dat burgers erfgoed allemaal op hun eigen manier beleven. Sport, spel en plezier verheft voor een deel van Nederland wel degelijk tot het hogere. In het geval van het trampolinepark de Clemenskerk in Hilversum was twintig jaar geleden een sloopvergunning al verleend. De (reversibele) invulling als trampolinepark betekende de minste wijzigingen – in feite geen – aan het in- en exterieur van de kerk. Een deel van de kerk is overigens weer in gebruik genomen als bezinningskapel. En met de huidige onderneemster hebben we een bedrijf met een ideaal en verhaal; de jeugd moet bewegen. Ook wij zijn ervan overtuigd dat in deze barre tijden spiritualiteit en bezinning van groot belang zijn, maar iedereen beleeft dat op zijn eigen manier. Dat besef is belangrijk, zeker als je je realiseert dat er in Nederland de komende jaren bijna wekelijks wel een nieuwe kerk leeg komt te staan.

en directie BOEi (Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed) Corona (1)

Cijfer jezelf niet weg

Mevrouw Dupuis is 75 en vindt het een goed idee om ouderen levensruimte te laten inleveren voor de jongeren (‘De geneeskunde moet ruimte maken voor de dood’, 5/12) . Ik ben 85 en heb vijf oorlogsjaren en lang daarna moeten inleveren ter opbouw van maatschappij en economie. Waarom mag van de jonge generatie nu niet in de alles-mag-en-moet-kunnen-cultuur verlangd worden dat zij ook moeten inleveren?

Correctie (18 december 2020): De naam van de auteur van de brief ‘Cijfer jezelf niet weg’ is Augusta Hermans, en niet Augusta Koala zoals eerder was vermeld.

Corona (2)

De dood hoort erbij

De premier sprak over „tienduizend lege stoelen aan de kersttafel”. Dat is inderdaad heel verdrietig. Maar per jaar overlijden gemiddeld 152.000 mensen in Nederland. Er zijn dus 152.000 lege stoelen Nederland. Elk jaar. Minister De Jonge zei: „Iedere dode is er één te veel.” Maar overlijden is een onderdeel van het leven. 90 procent van de mensen die overleden aan corona waren 70 jaar of ouder. Veel ouderen (ik ben zelf 78) vinden dat we aan de samenleving aanmerkelijk meer ruimte moeten geven om zo normaal mogelijk te leven.

Recensies

Ook slechte boeken

„Veel dingen zijn slecht of niet door te komen. Ga ik geen aandacht aan besteden. Zonde van mijn tijd. Ik lees liever: ‘Dít boek over tuinieren, dat móét je lezen!’” Aldus Matthijs van Nieuwkerk onlangs in tv-programma De geknipte gast met Özcan Akyol. Slechte boeken bespreken zonde van de tijd? Stel je laat een slecht boek bespreken door een goede recensent. Neem die keer in 1940 dat George Orwell Mein Kampf van Adolf Hitler besprak. Iedereen die Hitler zo lang achtenswaardig bleef vinden, had op basis van dit boek al beter moeten weten, sneerde Orwell. Zonde van de tijd? Lijkt me niet. Had Orwell alleen boeken besproken die hij goed vond, was dit stuk er nooit gekomen. En, stelt hij: als je een thriller en een toneelstuk van Shakespeare allebei goed noemt, wat betekent ‘goed’ dan nog? Genoeg boeken die je kunt negeren. Maar het criterium voor een bespreking is of het boek ertoe doet of niet, en niet of het goed of slecht is. Een goede tuinman besteedt zijn tijd ook aan onkruid.

redacteur en vertalerCorrecties&aanvullingen

Stroom

Met het trefwoord boven het artikel Sharon Gesthuizen gaat Stroom leiden (8/12, p. C2) wordt gesuggereerd dat Sharon Gesthuizen interim-directeur van Stroom wordt. Dit is onjuist. Zij wordt interim-manager.

Mossad

In het artikelDe tactiek van Mossad is afschrikken (9/12, p. 13) stond dat PFLP-leider Wadie Haddad in 1968 werd geliquideerd. Dat was in 1978. Een mislukte aanslag op Hamasleider Khaled Meshaal vond niet tien, maar negentien jaar later plaats, in 1997.