Opinie

Rotterdam als horecaproeftuin

De 2.400 horecaondernemers in Rotterdam hebben perspectief nodig en hun klanten missen de gezelligheid. Verval niet in repressieve maatregelen, maar kijk naar slimme oplossingen en gebruik de ervaring van ondernemers, betogen D66 en Leefbaar Rotterdam. Samen werken ze aan een initiatiefvoorstel om veilig te experimenteren met opening van horeca.

Illustratie Stella Smienk

Lege straten, dichte clubs, gesloten restaurants en een jaar lang geen festivals. Na een zomer met teruglopende coronacijfers moesten we dit najaar weer een stap terug doen. Een flinke stap terug. Bij veel ondernemers staat het water nu tot aan de lippen.

Op talloze manieren proberen zij het hoofd boven water te houden. Ze zijn begonnen met het verkopen van oliebollen, glühwein en snert, anderen hebben zich ontwikkeld tot ware kerstboomhandelaren. Alles op alles zetten ze om iets te verdienen, zichtbaar te blijven voor de klant en om geen personeel te hoeven ontslaan. Rotterdam zou meer moeten doen om deze ondernemers perspectief te geven.

Van crisis naar perspectief

Zo leeg als het is op straat, zo leeg lijken de vooruitzichten voor de horeca- en evenementensector. Aan hun vergadertafels komen onze beleidsbepalers niet veel verder dan financiële noodsteun. Die pakketten zijn ook hard nodig, maar het is simpelweg niet genoeg. Ondernemers uit deze zwaar getroffen sectoren hebben behoefte aan uitzicht op een toekomst. Die oproep van de sector wordt niet gehoord.

Lees het artikel Kom maar op met die gasten!

Veel ondernemers hebben het idee dat de Veiligheidsregio zich alleen richt op het beheersen van de coronacrisis – met te veel nadruk op alles wat níet kan. Terwijl een andere crisis onder de oppervlakte steeds groter wordt: er zijn 2.400 Rotterdamse horecaondernemers die het niet lang meer volhouden, en vele Rotterdammers die het sociale vangnet van de kroeg kwijt zijn en de horeca als ontspanning missen.

Black Friday was voor veel horecaondernemers een pijnlijke, confronterende dag. Afgelopen zomer hebben ze laten zien dat ze zonder hordes mensen gecontroleerd open kunnen zijn. Die vrijdag waren er wel massa’s mensen op straat en werden de winkels eerder gesloten. In plaats daarvan had ook ingezet kunnen worden op slimme maatregelen om de drukte in de stad beter te spreiden. Onze oproep is dan ook: verval niet in repressieve maatregelen, kijk naar slimme oplossingen en gebruik de ervaring van ondernemers.

Make it Happen: proeftuinen

Proeftuinen zijn een eerste stap in het werken aan perspectief. Bij zo’n proeftuin kunnen restaurants de ruimte krijgen om te experimenteren met de heropening van hun zaak, waarbij ze moeten voldoen aan strikte voorwaarden. Er moet gereserveerd worden, gasten worden naar hun tafel begeleid en er moet gedineerd worden in een goed geventileerde ruimte op anderhalve meter afstand. Alle gasten worden bij bezoek aan het restaurant getest op corona. Eerder hebben het RIVM en het OMT al gezegd dat daarmee kan worden begonnen, maar er komt niks tot stand. Wij willen daar in deze stad verandering in brengen: de slogan is toch ‘Rotterdam Make it Happen’?

Lees NRC-recensies van coronaproof afhaalmaaltijden

Premier Mark Rutte maakte dinsdag bekend dat zulke proeven mogelijk worden vanaf halverwege januari. Wij roepen onze burgemeester Ahmed Aboutaleb op voorop te lopen in het organiseren van proeven in Rotterdam. Niet alleen moet er geëxperimenteerd worden in de cultuur- en sportsector, juist ook bij festivals, in de horeca en in het nachtleven.

Sneltesten als tussenoplossing

Hoop is gevestigd op een vaccin dat voor iedereen beschikbaar is, maar er is een ideale tussenoplossing: de sneltest. Wij zijn van mening dat de sneltest ruimte kan geven om de horeca in de komende periode weer veilig open te gooien, zodat er weer leven in de stad komt. Menig Rotterdammer zou best iets meer willen betalen voor een avondje in de club of voor een concert als dit veilig kan met gebruik van een sneltest.

Proeven met sneltesten kan op korte termijn perspectief bieden. Zo kan het duidelijkheid geven aan festivalorganisatoren, zodat zij nu al aan de slag kunnen voor een bruisend festivalseizoen vanaf het voorjaar van 2021, en aan de nachthoreca om weer programmering op te starten.

Coronapool om personeel te behouden

Perspectief zit hem ook in de omgang met personeel. Zo bestaat het idee van een Coronapool. In zo’n pool kan het horecapersoneel ingezet worden in andere sectoren, zolang het werk in de horeca stil ligt. Zo kan er bijgesprongen worden in de zorg of bij de GGD. Een win-win-situatie: zo kunnen ondernemers hun personeel behouden en kan het tekort op andere plekken tijdelijk worden opgelost.

Er zijn tal van goede ideeën om de horeca- en evenementensector in Rotterdam perspectief te geven. Nu nog de moed en creativiteit om dat voor elkaar te krijgen. Dat kunnen wij niet alleen in de gemeenteraad, daar hebben we de Tweede Kamer en het kabinet bij nodig. Maar bovenal onze burgervader – hij kan in politiek Den Haag deze sectoren in nood onder de aandacht brengen.

Laten we samen opkomen voor de belangen van onze ondernemers, en van al die Rotterdammers die in coronatijd snakken naar een uitlaatklep.

Elene Walgenbach Robert Simons