Hugo de Jonge ziet af van CDA-lijsttrekkerschap

CDA De Jonge stelt dat zijn aandacht de komende maanden uit moet gaan naar de aanpak van de coronacrisis. Hij zegt dat het CDA een lijsttrekker verdient die meer tijd heeft.
Minister De Jonge in de Tweede Kamer.
Minister De Jonge in de Tweede Kamer. Foto Bart Maat/ANP

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wordt toch geen lijsttrekker van het CDA. Dat schrijft hij in een brief aan alle CDA-leden, die hij donderdagavond deelt op Twitter. De Jonge zegt dat zijn aandacht de komende maanden uit moet gaan naar „de ongekende crisis die Nederland doormaakt”, waarmee hij verwijst naar de coronacrisis.

„Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik niet beide verantwoordelijkheden ten volle kan waarmaken”, zo schrijft de politicus. Hij stelt dat de aanpak van de coronacrisis voor moet gaan en het CDA een „lijsttrekker verdient die alle tijd en energie aan de partij kan besteden”. Het is niet meteen duidelijk wie dan wel lijsttrekker wordt.

CDA-voorzitter Rutger Ploum schrijft op Twitter het besluit van De Jonge te betreuren maar te respecteren. „Hij bekleedt als coronaminister misschien wel de zwaarste kabinetspost sinds de Tweede Wereldoorlog en werkt dag en nacht”, aldus Ploum. De partijvoorzitter schrijft dat De Jonge met zijn keuze „het landsbelang voor het partijbelang laat gaan”.

Lees ook dit profiel: Breedsprakige man met een actieplan

Lijsttrekkersverkiezingen

De Jonge brengt het nieuws naar buiten op een dag voor een partijcongres van het CDA zou plaatsvinden. Vrijdag en zaterdag zouden CDA-leden tijdens een online bijeenkomst spreken over het verkiezingsprogramma van de partij. Ook zou gestemd worden over de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021. Voorzitter Ploum heeft donderdagavond bekendgemaakt dat het congres wordt uitgesteld; maandag wordt de nieuwe datum bekend.

Half juni maakte De Jonge bekend zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Ongeveer een maand later won hij deze met 50,7 procent van de stemmen. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt werd tweede. Die laatste heeft donderdagavond nog niet publiekelijk gereageerd op de verklaring van De Jonge.