Recensie

Recensie Muziek

Een van de mooiere Beethovenvondsten

Maar weinig muziekliefhebbers kregen in Beethovens tijd de kans om een van zijn symfonieën te horen. Geluidsdragers bestonden niet en uitvoeringen waren schaars. Daarom werden orkeststukken bewerkt voor kamermuziekbezettingen, zodat mensen, al spelende thuis, toch een idee kregen van de muziek. Een van Beethovens leerlingen en beste vrienden, Ferdinand Ries, vertaalde diens Derde symfonie, de Eroica, naar pianokwartet. Het Flex Ensemble duikelde de partijen op, en zette die bewerking in het hart van zijn nieuwe album Inside Eroica. De Canadese componist Gordon Williamson liet zich op verzoek van het viertal inspireren tot een Couverture en Encore die de Eroica inkapselen, want het Flex Ensemble wil traditie en vernieuwing verbinden. En dat doet het met hartstocht: de strijkers beuken mee met de vleugel, die op zijn beurt in de ‘Marcia funebre’ meefluistert met de violen en cello. Stuk en musici maken Inside Eroica van de mooiere vondsten van het Beethovenjaar.