Nog altijd ‘aanzienlijke obstakels’ te overwinnen bij Brexitonderhandelingen

EU Terwijl het einde van de transitieperiode nadert, moeten de Brexitonderhandelaars „aanzienlijke obstakels” uit de weg ruimen. De Europese Commissie komt met noodplannen voor een no-dealscenario.
Boris Johnson en Ursula von der Leyen voor aanvang van hun werkoverleg en diner, woensdagavond.
Boris Johnson en Ursula von der Leyen voor aanvang van hun werkoverleg en diner, woensdagavond. Foto Aaron Chown/AFP

De Europese Unie het Verenigd Koninkrijk onderhandelen donderdag verder over de Brexit, maar zijn nog altijd „ver van elkaar verwijderd”. Dat was de uitkomst van een diner dat werd bijgewoond door de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, de Britse premier Boris Johnson en de hoofdonderhandelaars Michel Barnier en David Frost. Toch heeft de Commissie voor de zekerheid noodplannen gepubliceerd om voorbereid te zijn op de praktische gevolgen van een No Deal-Brexit.

Formeel hebben de Britten de EU al verlaten, maar per januari loopt ook de transitieperiode af. Met de onderhandelingen wordt gekeken of het mogelijk is om een Brexit zonder handelsakkoord te voorkomen, maar op een aantal punten (visrechten, handelsregels) is het tot nu toe niet gelukt om tot overeenstemming komen. De vraag is nog altijd of het wel mogelijk is om uit de impasse te komen. „We zullen tegen het eind van het weekend tot een besluit komen”, aldus Von der Leyen in een verklaring.

Volgens de Britse regering voerden Johnson en Von der Leyen een „eerlijk debat over de aanzienlijke obstakels” tijdens de onderhandelingen. Johnson liet weten „geen enkele route naar een mogelijke deal onverkend te laten”. Beide leiders zeiden dat de komende dagen doorslaggevend kunnen zijn.

Als de onderhandelaars er voor het nieuwe jaar niet uitkomen, komt er alsnog een No Deal-Brexit. Om daarop voorbereid te zijn heeft de Europese Commissie plannen gemaakt die moeten voorkomen dat er direct problemen ontstaan in de luchtvaart, het transport of de visserij. Als het parlement, de landen en zo nodig ook het VK akkoord zijn, komen er tijdelijke regelingen waardoor onder meer vliegverkeer voor zes maanden geregeld wordt en zowel vrachtverkeer als personenverkeer over de weg een halfjaar zo soepel mogelijk blijft verlopen. Verschillende landen, waaronder Nederland, hadden de Europese Commissie opgeroepen zich op deze manier voor te bereiden.