Amerikaanse staten klagen Facebook aan om machtsmisbruik

Sociale media Volgens de Amerikaanse handelscommissie heeft Facebook jarenlang misbruik gemaakt van zijn machtspositie. De FTC wil dat het bedrijf Instagram en WhatsApp verkoopt.
Het hoofdkantoor van Facebook in Californië.
Het hoofdkantoor van Facebook in Californië. Foto Josh Edelson / AFP

De Federal Trade Commission (FTC) en een groot aantal Amerikaanse staten hebben socialemediabedrijf Facebook aangeklaagd vanwege machtsmisbruik. Dat heeft de Amerikaanse markttoezichthouder FTC woensdag aangekondigd. Ook willen de aanklagers dat Facebook afstand doet van de platforms Instagram en WhatsApp, overnames die door dezelfde FTC werden goedgekeurd.

De FTC trok voor de aanklacht op met justitie in 46 staten, het District of Columbia en Guam. De partijen beschuldigen Facebook ervan systematisch andere platforms te hebben opgekocht en daarmee de markt te hebben verstoord. Door deze strategie hebben consumenten nog maar beperkt keuze wat betreft sociale platforms, redeneren de aanklagers. Ook adverteerders werden volgens de FTC door Facebooks strategie benadeeld.

Dominantie van Big Tech beteugelen

De rechtszaak is een grote stap in een aanhoudende reeks verhoren en antitrust-zaken, waarmee overheden in met name Europa en de Verenigde Staten proberen de dominantie van Big Tech te beteugelen. „Al bijna een decennium gebruikt Facebook zijn dominantie en monopoliekracht om kleinere rivalen te verpletteren en de concurrentie uit te schakelen. Dit alles ten koste van alledaagse gebruikers”, zei de New Yorkse openbaar aanklager Letitia James, die het onderzoek naar Facebook leidde.

Het onderzoek van de FTC heeft ruim een jaar in beslag genomen en richtte zich specifiek op zogenoemde ‘killer acquisitions’: het opkopen van concurrenten om hen vervolgens onklaar te maken. Daarmee wordt, zo redeneert de FTC, de markt verstoord en innovatie gedwarsboomd. Tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres in juli dit jaar werd Zuckerberg geconfronteerd met e-mails die hij stuurde in 2012 ten tijde van de overname van Instagram. „In principe kunnen wij elke concurrerende start-up kopen”, schreef Zuckerberg destijds aan zijn collega’s.

In een eerste reactie heeft Facebook laten weten de klachten van de FTC te zullen bestuderen.

Twitter avatar fbnewsroom Facebook Newsroom We’re reviewing the complaints & will have more to say soon. Years after the FTC cleared our acquisitions, the government now wants a do-over with no regard for the impact that precedent would have on the broader business community or the people who choose our products every day.