Biden maakt plannen bekend voor corona-aanpak VS

De toekomstige president Joe Biden heeft dinsdag bekendgemaakt hoe hij de coronacrisis in de Verenigde Staten tijdens de eerste maanden van zijn presidentschap wil aanpakken. Gedurende zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis krijgen drie punten van hem prioriteit. Zo wil Biden dat er binnen die periode in elk geval honderd miljoen Amerikanen worden gevaccineerd tegen het virus. Ook hoopt hij het overgrote deel van de scholen weer te kunnen openen. Hij noemde dit een nationale prioriteit.

Verder stelde Biden dat hij niet kan beloven dat binnen honderd dagen het virus uit de VS verdwenen is, maar dat zijn regering de koers van de pandemie kan doen veranderen. Om dat te laten slagen, wil Biden het dragen van een mondkapje verplichten in openbare gebouwen van de overheid en in het openbaar vervoer.

Het Amerikaanse medicijnagentschap FDA maakt eerder vandaag bekend dat het vaccin van Pfizer en BioNTech voldoet aan de gestelde veiligheids- en effectiviteitseisen. Donderdag beslist een comité van de FDA of het vaccin groen licht krijgt. Volgende week buigt de medicijnwaakhond zich naar verwachting over het vaccin van Moderna. Als beiden worden goedgekeurd, kan de VS op korte termijn over twee vaccins beschikken.

Foto Kevin Lamarque/Reuters

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gedeeltelijke lockdown blijft van kracht, mogelijk verscherping voor Kerst