Afgelopen week „zorgwekkende stijging” van aantal positieve tests

Een coronateststraat op luchthaven Schiphol.
Een coronateststraat op luchthaven Schiphol. Foto Sem van der Wal/ANP

Bij het RIVM zijn in de afgelopen zeven dagen fors meer nieuwe positieve coronatests geregistreerd dan een week eerder. Van 2 december tot en met 8 december ging het om 43.103 nieuwe positieve testuitslagen, een stijging van ruim negenduizend positieve tests ten opzichte van de zeven dagen daarvoor, toen bijna 34.000 nieuwe gevallen werden gemeld. Het RIVM spreekt dinsdag van een „zorgwekkende stijging”. Het is voor het eerst sinds oktober dat de weekcijfers een toename laten zien.

Belangrijke kanttekening bij de stijging is een toename van het aantal tests in de voorbije week ten opzichte van een week eerder. Van 2 december tot en met 8 december werd van ruim 320.000 Covid-tests de uitslag bekend, een week eerder was dat nog bij 260.000 tests. Wel is het percentage positieve tests voor het eerst in weken gestegen. Over de afgelopen zeven dagen lag het percentage op 11,6, dat was een week eerder nog 11,1 procent.

Twitter avatar WLoon Wouter van Loon Extra zorgwekkend: in de loop van de week steeg het percentage positieve tests, zowel bij mensen die klachten hadden als bij mensen zonder klachten

Bij het aantal overledenen was in de voorbije week wel een daling te zien. Het ging in de afgelopen zeven dagen om 338 mensen van wie bekend is geworden dat zij gestorven zijn aan de gevolgen van de longziekte Covid-19. Een week eerder lag dit aantal nog op 406.

De voorbije 24 uur kreeg het RIVM 6.187 nieuwe meldingen binnen over positieve coronatests. Dat is een lager aantal dan maandag, maar dergelijke fluctuaties zeggen op zichzelf niet zo veel. Door allerlei factoren, zoals ict-storingen en vertragingen in het melden van besmettingen, geven de dagcijfers niet de precieze ontwikkelingen in het aantal besmettingen weer. De weekcijfers zijn een betrouwbaardere indicator.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM: afgelopen week ‘zorgwekkende stijging’ aantal positieve tests