‘Trumps handelsadviseur Navarro schond wet met politieke uitlatingen’

Handelsadviseur Peter Navarro bleef de Hatch Act - een wet die voorschrijft dat overheidsmedewerkers geen politiek gekleurde activiteiten mogen ondernemen - schenden, ook nadat hij een aantal malen was gewaarschuwd.
Handelsadviseur Peter Navarro bleef de Hatch Act - een wet die voorschrijft dat overheidsmedewerkers geen politiek gekleurde activiteiten mogen ondernemen - schenden, ook nadat hij een aantal malen was gewaarschuwd. Foto Joshua Roberts/Reuters

Trumps handelsadviseur Peter Navarro heeft zich tegen de regels in bemoeid met de verkiezingscampagne van de president. Door zich uit te laten over de toenmalige presidentskandidaat voor de Democraten Joe Biden en zijn running mate Kamala Harris schond Navarro de zogeheten Hatch Act, een wet die voorschrijft dat overheidsmedewerkers geen politiek gekleurde activiteiten mogen ondernemen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoeksrapport over de uitingen van Navarro.

Volgens een onafhankelijk federaal onderzoeksteam (OSC) heeft Navarro Biden en Harris tussen eind mei en half oktober meermaals „gekleineerd” op Twitter en in televisie-interviews. Zo gaf hij de Democraat de bijnaam „Beijing Biden” en suggereerde hij dat Biden vatbaar was voor Chinese corruptie. Ook zei hij dat Bidens presidentschap een „verwoestend” effect zou hebben op de Amerikaanse economie. Volgens Navarro was Harris „niet serieus te nemen”.

Ook nadat er een onderzoek was ingesteld naar de uitspraken van de handelsadviseur, bleef hij politieke standpunten ventileren. De onderzoekers zeggen dat Navarro’s uitlatingen „bewust en opzettelijk” waren, omdat hij ze ook bleef doen nadat hij ethiektrainingen had gevolgd. Tijdens die cursussen zou hem op het hart zijn gedrukt neutraal te blijven. In juli werd bekend dat er een onderzoek naar Navarro liep, waarna hij nog zeker vijf keer over de schreef ging.

Navarro is overigens niet de enige overheidsmedewerker die de Hatch Act-regels heeft geschonden: zeker veertien collega’s voerden ook tegen de wet in campagne. Zo noemde Trumps landbouwsecretaris Sonny Perdue de president een „kampioen van de vergeten mensen” op een bijeenkomst voor getroffen voedselproducenten. Perdue werd daarvoor beboet. Ook oud-adviseur Kellyanne Conway zou de wet meermaals hebben overtreden, waarna het OSC de president adviseerde haar te ontslaan - wat Trump weigerde.

Het overtreden van Hatch Act-regels kunnen leiden tot een ontslag bij de overheid, degradatie naar een lagere afdeling, een schorsing, berisping of boete van duizend dollar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Biden wil Lloyd Austin als minister van Defensie’