Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries (83) overleden

1937-2020 De Vries speelde in 2006 zijn laatste grote filmrol. Toen vertolkte hij de rol van notaris Smaal in Zwartboek.
Dolf de Vries met zijn dochter in 2016, voorafgaand aan de première van Elle - een film van Paul Verhoeven.
Dolf de Vries met zijn dochter in 2016, voorafgaand aan de première van Elle - een film van Paul Verhoeven. Foto Levin den Boer/ANP

Acteur en schrijver Dolf de Vries is zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgever Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar maandag bekendgemaakt op sociale media. De Vries is onder meer bekend van rollen in klassiekers als Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Zwartboek.

De Vries volgde de Toneelacademie in Maastricht waarna hij in 1960 zijn carrière begon bij de Haagsche Comedie. Ook maakte hij cabaretvoorstellingen en werkte hij als regisseur en vertaler. In de jaren tachtig werd hij bij het grote publiek bekend dankzij rollen in televisieseries als Dossier Verhulst. Ook vertolkte hij na Turks Fruit (1973) in vrijwel iedere film van regisseur Paul Verhoeven wel een rol.

Zijn laatste grote filmrol speelde hij in 2006, toen hij als notaris Smaal verscheen in Zwartboek (eveneens van Verhoeven). Twee jaar geleden had hij nog een bijrol in de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Verder concentreerde hij zich de laatste jaren van zijn leven vooral op het schrijven van boeken en reisverhalen, waarvan de laatste in 2019 uitkwam: Vrucht van de Leugen.

Ton van Poelgeest schrijft op Facebook en Twitter dat De Vries naast zijn auteur en vriend „de beste verhalenverteller van Nederland” was. „Hij had tientallen televisierollen, filmrollen en boeken op zijn naam staan. Wat zullen we hem missen.”

Correctie (8 december 2020): In een eerdere versie van dit artikel stond bij het fotobijschrift abusievelijk dat De Vries met zijn vrouw naar de première kwam. Op de foto staat zijn dochter, dat is hierboven aangepast.

Twitter avatar UitgeverijElmar Uitgeverij Elmar BV Zojuist werden we door zijn dochter gebeld… Afgelopen zaterdag is onze auteur en vriend, en de beste verhalenverteller van Nederland, Dolf de Vries overleden. Hij had tientallen TV-rollen, film-rollen en boeken op zijn naam staan. Wat zullen we hem missen. https://t.co/hVLNvNEycT