Oppositie

Winst Roemeense sociaal-democraten bij historisch lage opkomst

De Roemeense sociaal-democratische oppositiepartij PSD lijkt de winnaar van de parlementsverkiezingen van zondag. Na telling van 96 procent van de stemmen staan de linkse sociaal-democraten op 29,7 procent, tegen 25,5 procent voor de Nationale Liberale Partij (PNL) van de pro-Europese zittend premier Ludovic Orban.

De PSD was sinds de val van het communisme in 1989 onderdeel van bijna iedere regering, tot de PNL een minderheidskabinet vormde. Politici van de PSD werden meermaals beticht van corruptie. Tijdens de campagne zette de PSD zich af tegen de in hun ogen falende aanpak van het coronavirus door de regeringspartij.

De kans lijkt klein dat de PSD gaat regeren. President Klaus Iohannis (PNL), die de premier aanwijst, heeft meermaals laten weten Orban te willen herbenoemen. De verkiezingen kenden de laagste opkomst sinds 1989: ongeveer een derde van de stemgerechtigden kwam opdagen. Vermoedelijk bleven veel Roemenen thuis uit angst voor het coronavirus. (NRC)