Inwoner Urk opgepakt voor bedreigen burgemeester

Vuurwerkrellen Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft aangifte gedaan tegen een man die hem op sociale media zou hebben bedreigd. De laatste weken is het onrustig in het dorp.
Politieagenten aan het werk in Urk, eind vorige maand.
Politieagenten aan het werk in Urk, eind vorige maand. Foto Robin Utrecht/ANP

Een man uit Urk is in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt omdat hij burgemeester Cees van den Bos van de Flevolandse gemeente zou hebben bedreigd op sociale media. Dat bevestigt de gemeente maandagavond. Van den Bos werd al langer via sociale media bedreigd, zo circuleerde onder meer een foto van de burgemeester met een galg om zijn nek op Instagram. Wat de gearresteerde man voor bedreiging heeft geuit en via welk medium hij dat heeft gedaan, is niet bekend.

Wel is duidelijk dat het gaat om een persoonlijk bericht aan Van den Bos. Dat was voor de burgemeester de reden om aangifte te doen, vertelt een gemeentewoordvoerder maandagavond. Naar aanleiding van die aangifte is de verdachte opgepakt. Justitie heeft aan NU.nl laten weten dat de man nog vastzit en dinsdag wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De afgelopen drie weekenden waren er in Urk rellen, aangesticht door jongeren die zwaar vuurwerk afstaken, vernielingen aanrichtten en de confrontatie zochten met de politie. Bij de ongeregeldheden afgelopen weekend heeft de politie dertien mannen opgepakt. Ze zijn allemaal rond de twintig jaar oud, op één 40-jarige man na. De arrestanten worden verdacht van zaken als brandstichting, gooien met zwaar vuurwerk en poging tot zware mishandeling. Relschoppers bekogelden agenten met stenen, flessen en vuurwerk. Ze gooiden ook met molotovcocktails. Twee agenten deden aangifte. Niemand raakte gewond.

Maatregelen die de gemeente had genomen, zoals een samenscholingsverbod en preventief fouilleren door de politie, konden de onlusten van het voorbije weekend niet voorkomen. Een groep onruststokers zat afgelopen vrijdag en zaterdag binnen: zij hadden naar aanleiding van rellen vorige week een straatverbod gekregen. Bij eerdere ongeregeldheden pakte de politie al minstens twaalf jongeren op.

Lees ook: Het is geen protest, ze knallen uit verveling, weet de politiechef