Eredivisie

Achtervolgers profiteren niet van thuisnederlaag van koploper Ajax

Vitesse verzuimde zaterdagavond als eerste te profiteren van de 2-1 nederlaag van koploper Ajax tegen FC Twente, eerder op de avond. De nummer twee van de Eredivisie verloor met dezelfde cijfers van PEC Zwolle. En zondag kwam zowel Feyenoord als PSV niet verder dan een gelijkspel, tegen respectievelijk Heracles en sc Heerenveen.

Trainer Dick Advocaat constateerde na de 0-0 in de Kuip dat „het vernuft er op dit moment niet is” bij zijn ploeg. „Wij hadden een stapje omhoog kunnen zetten, wat een wonder is als je ziet wat hier sinds juli is gebeurd met blessures en zo”, zei Advocaat. „We moeten continu wisselen en toch resultaten halen. Dat breekt je een keer op. Als we hadden gewonnen, hadden we er weer helemaal bij gestaan”, verzuchtte Advocaat.

Zijn collega van Ajax, Erik ten Hag, had geen goed woord over voor het spel van zijn ploeg tegen FC Twente. „Zo onvoorstelbaar veel foute passes, niet herkennen waar de ruimte ligt. Verdedigend hielden we ons niet aan de regels. Twente stond soms na één pass voor ons doel. Ongelooflijk”, zei Ten Hag.

Dat Ajax vorige week van Liverpool verloor, kon de trainer nog wel accepteren. „Maar thuis tegen FC Twente niet. Je kan een keer een slechte dag hebben, maar dit kan niet. Dit heeft met mentaliteit te maken. Als je op 90 procent begint, dan is het heel lastig om dat nog om te draaien.”

Ajax leek tegen FC Twente al met het hoofd bij het cruciale Champions League-duel van woensdag met Atalanta. „Natuurlijk zie ik dat gevaar aankomen”, erkende Ten Hag. „Maar ik heb ook gefaald. Ik heb dit dus niet kunnen overbrengen.” Zelf had Ten Hag met het oog op de wedstrijd tegen Atalanta de Braziliaan Antony rust gegeven en verving hij „uit voorzorg” Nicolás Tagliafico en Perr Schuurs vroeg in de tweede helft. „Te veel spelers lieten het afweten. Dan loop je tegen een zeperd aan”, concludeerde Ten Hag. Maar de trainer wist toen nog niet dat de misstap nauwelijks gevolgen zou hebben. (NRC)