Burgemeesters ‘vrij positief’ over naleving mondkapjesplicht

De burgemeesters zijn „vrij positief” over de manier waarop Nederlanders omgaan met de mondkapjesplicht die sinds 1 december geldt. Dat heeft voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls maandagavond gezegd na een overleg tussen de voorzitters van de veiligheidsregio’s, meldt NU.nl.

Een klant in een supermarkt in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Volgens Bruls helpt het dat de overgang naar de plicht geleidelijk verliep: in de maanden voor de plicht er kwam, werd het dragen van een mondkapje al op steeds meer plekken verplicht gesteld of geadviseerd. Volgens de voorzitter zijn tot dusver in „een handvol regio’s” boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de verplichting. Op het niet dragen van een mondkapje in openbare binnenruimten staat een boete van 95 euro.

Verder zei Bruls niet te verwachten dat er morgen coronamaatregelen versoepeld worden. „We kunnen allemaal zien hoe de besmettingscijfers zijn opgelopen. De verwachting dat er niet zoveel versoepeld gaat worden mag je wel uitspreken, dan ben je geen helderziende.” Zondag meldden Haagse bronnen al dat er geen versoepelingen komen vanwege het toegenomen aantal positieve coronatests.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Kerstvakantie wordt niet verlengd, kans op meer gasten met Kerst klein’