Meer dan 60.000 coronadoden in Italië; lockdown in Oostenrijk loopt af

Het was zondag druk in de Milanese winkelstraten.
Het was zondag druk in de Milanese winkelstraten. Foto Matteo Corner/EPA

Ook in het buitenland houdt de coronacrisis de gemoederen nog altijd bezig. Enkele nieuwsfeiten van over de grens:

  • In de Verenigde Staten zijn zondag 2.310 meldingen binnengekomen van personen die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Ook kwamen er 206.992 vastgestelde besmettingen bij. In het land wordt inmiddels gesproken over een derde golf - een die aanzienlijk hoger is dan de eerste twee. Tijdens de tweede golf kwamen er op het hoogtepunt zo’n 79.000 vastgestelde besmettingen per dag bij. Nu is dat dus bijna drie keer zo veel. Hierbij moet wel worden vermeld dat er momenteel meer getest wordt.
  • Het totale dodental door Covid-19 in Italië heeft de grens van 60.000 gepasseerd. Voor zover bekend zijn er sinds het begin van de pandemie in het land 60.078 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. 564 van deze sterfgevallen zijn zondag geregistreerd; iets minder dan de afgelopen dagen toen steeds zeven- à achthonderd doden werden gemeld.

    De coronamaatregelen verschillen in Italië per regio en worden met kleurcodes aangeduid. Momenteel staat alleen Abruzzo nog op ‘rood’ (wat onder meer betekent dat niet-essentiële winkels en de horeca gesloten zijn), maar morgen verandert die regio naar ‘oranje’ (de horeca is dicht, winkels zijn open). Vanaf dan staan negen van de twintig regio’s, waaronder Toscane en Lombardije, op oranje. De elf overige regio’s kleuren geel op de coronakaart.

  • De lockdown in Oostenrijk wordt niet verlengd. Dat betekent dat niet-essentiële winkels morgen na bijna drie weken hun deuren weer mogen openen en mensen met contactberoepen weer aan het werk kunnen. De horeca blijft voorlopig wel dicht. Volgens bondskanselier Sebastian Kurz hebben de strenge regels hun vruchten afgeworpen: het aantal dagelijks vastgestelde besmettingen is de afgelopen weken gehalveerd. Wel riep hij zijn landgenoten op zich aan de bestaande coronamaatregelen te blijven houden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Kabinet komt niet met versoepelingen coronamaatregelen’