Historische kerk in New York verwoest door brand

Liberty Bell De Middle Collegiate Church in New York is zaterdag verwoest door een brand met een nog onbekende oorzaak. Er vielen geen gewonden.
De brand sloeg over vanuit een aangrenzend gebouw.
De brand sloeg over vanuit een aangrenzend gebouw. Foto Yuki Iwamura/AP

Een historische kerk in New York is zaterdagochtend van binnenuit verwoest door een brand. Dat laat de brandweer van de stad zaterdag weten. Het gaat om de Middle Collegiate Church, die in haar klokkentoren de Liberty Bell herbergt. Die klok wordt al eeuwenlang geluid bij belangrijke Amerikaanse gebeurtenissen, zoals de inauguraties van presidenten. Er vielen geen gewonden bij de brand.

De vlammen sloegen over op de kerk vanuit een aangrenzend, leegstaand gebouw. De oorzaak van de brand is onbekend. De burgemeester van New York Bill de Blasio noemt de brand „hartverscheurend”. Predikant Jacqueline J. Lewis zegt zondag in een verklaring kapot te zijn van het incident en dankt God dat er geen doden zijn gevallen. Zondagavond wordt een „digitale wake” gehouden om de kerk te gedenken.

De Middle Collegiate Church dateert uit 1892 en is de thuisbasis van een kerkgemeenschap die bestaat sinds Nederlanders begin 17de eeuw een nederzetting stichtten in New York onder de naam Nieuw-Amsterdam. De Liberty Bell is ouder dan de kerk en was al te horen bij de officiële stichting van de Verenigde Staten in 1776. Ook luidde de klok bij de dood van presidenten, en bij herdenkingen van de aanslagen op 11 september 2001. Of de Liberty Bell de brand heeft overleefd, is onduidelijk.

Twitter avatar NYCMayor Mayor Bill de Blasio Heartbreaking. Middle Collegiate is such an icon of the East Village. I can’t count the number of times I walked past it and took in its humble beauty. @FDNY is continuing operations on the scene. We’ll do whatever we can to help Middle Collegiate rebuild. https://t.co/Fqke8GjQNs