PSV en Feyenoord spelen gelijk, AZ verliest voor het eerst dit seizoen

EredivisiePSV, Feyenoord en AZ konden zondag niet profiteren van het verlies van Ajax en Vitesse.
AZ-spelers Stengs, Martins Indi en Koopmeiners in het AFAS Stadion.
AZ-spelers Stengs, Martins Indi en Koopmeiners in het AFAS Stadion. Foto Jeroen Putmans/ANP

PSV heeft zondag in de Eredivisie nauwelijks geprofiteerd van het puntenverlies van de concurrenten. De Eindhovenaren kwamen bij sc Heerenveen niet verder dan een gelijkspel: 2-2. PSV had bij winst op een punt van koploper Ajax kunnen komen.

Halverwege leidde PSV met 1-0 door een fraaie treffer van Mario Götze. Maar sc Heerenveen trok in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe. Henk Veerman maakte in de 69e minuut gelijk en Mitchell van Bergen zette Heerenveen tien minuten later op voorsprong. Invaller Joël Piroe zorgde in blessuretijd voor de 2-2. PSV had met een zege een belangrijke slag kunnen slaan. Concurrenten Ajax, Vitesse en Feyenoord verspeelden dit weekeinde allemaal punten.

Eerste verlies voor AZ

Ook AZ verspeelde zondag punten. De ploeg heeft onder interim-coach Pascal Jansen voor het eerst dit seizoen een nederlaag geleden in de Eredivisie. De club uit Alkmaar verloor in het eigen AFAS Stadion met 2-1 van FC Groningen. Het tegenvallende resultaat komt een dag na de bekendmaking van het ontslag van trainer Arne Slot, die per direct moest vertrekken omdat hij in gesprek zou zijn met Feyenoord. AZ blijft op 17 punten staan en is op de ranglijst ingehaald door FC Groningen (20 punten).

Aanvoerder Teun Koopmeiners had AZ in de eerste helft nog met een kopbal op voorsprong gebracht. De Alkmaarders kwamen halverwege de tweede helft met tien man te staan na de tweede gele kaart voor Fredrik Midtsjø. Het tiental van AZ kreeg vervolgens twee doelpunten van Ahmed El Messaoudi tegen. AZ eindigde het duel met negen spelers. In de slotfase moest Bruno Martins Indi na een tweede gele kaart van het veld. Ook werd Mo El Hankouri van FC Groningen nog weggestuurd.

Lees ook: De abrupte breuk tussen AZ en succescoach Arne Slot kent één winnaar: Feyenoord

Feyenoord speelt gelijk tegen Heracles

Feyenoord heeft eerder op zondag gelijkspel gespeeld tegen Heracles Almelo: 0-0. De ploeg van Dick Advocaat, die eerder in de week bekendmaakte dat hij na dit seizoen stopt als trainer, kon daarom niet profiteren van de nederlagen van Ajax en Vitesse.

Feyenoord speelde de laatste 25 minuten tegen tien man, nadat Sinan Bakis met twee gele kaarten van het veld was gestuurd. Maar net als vorige week tegen FC Utrecht (1-1) verspeelde Feyenoord punten. Tussendoor verloor de ploeg van Advocaat ook in eigen stadion in de Europa League van Dinamo Zagreb (0-2).

Aanvoerder Steven Berghuis, de laatste weken niet in grootse vorm, begon op eigen verzoek op de bank, maar kwam na een uur spelen toch in het veld. Tot die tijd creëerde Feyenoord amper kansen. In de eerste helft kwam Nicolai Jørgensen tot een grote kans maar die wist hij niet te benutten. Met Berghuis in de ploeg drong Feyenoord in het laatste half uur wat meer aan, zeker toen Heracles met tien man kwam te staan. Echt grote kansen wist de thuisclub echter niet meer te creëren. In de blessuretijd haalde de Almelose verdediger Robin Pröpper nog wel een bal van Jens Toornstra vlak voor de doellijn weg. (ANP)