Laatste nieuws Covid-19

Kabinet komt niet met versoepelingen coronamaatregelen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van zondag 6 december:

 • Bij het RIVM zijn 6.814 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat zijn er 1.301 meer dan het weekgemiddelde. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal nieuwe positieve uitslagen toeneemt.
 • Naar alle waarschijnlijkheid worden de coronamaatregelen niet versoepeld tijdens de feestdagen omdat de coronacijfers te weinig vooruitgang laten zien. Dat is de uitkomst van het zondagse beraad van de meest betrokken kabinetsleden en RIVM-directeur Jaap van Dissel in het Catshuis.
 • De Duitse deelstaat Beieren gaat vanaf woensdag in lockdown. Inwoners mogen alleen hun woning verlaten als ze boodschappen gaan doen, naar de dokter gaan of onderweg zijn naar hun werk of plek om te sporten. In Oostenrijk komt juist een einde aan de lockdown. Vanaf maandag mogen niet-essentiële winkels weer open en kunnen mensen met contactberoepen weer aan het werk.

Lees hier het blog van maandag: Het was een goede zomer voor binnenlands toerisme

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op zondag 6 december het belangrijkste nieuws omtrent de coronapandemie bij. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Bij het RIVM zijn 6.814 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat zijn er 1.301 meer dan het weekgemiddelde. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal nieuwe positieve uitslagen toeneemt.
 • Naar alle waarschijnlijkheid worden de coronamaatregelen niet versoepeld tijdens de feestdagen omdat de coronacijfers te weinig vooruitgang laten zien. Dat is de uitkomst van het zondagse beraad van de meest betrokken kabinetsleden en RIVM-directeur Jaap van Dissel in het Catshuis.
 • De Duitse deelstaat Beieren gaat vanaf woensdag in lockdown. Inwoners mogen alleen hun woning verlaten als ze boodschappen gaan doen, naar de dokter gaan of onderweg zijn naar hun werk of plek om te sporten. In Oostenrijk komt juist een einde aan de lockdown. Vanaf maandag mogen niet-essentiële winkels weer open en kunnen mensen met contactberoepen weer aan het werk.
 • De 76-jarige persoonlijke advocaat van president Donald Trump Rudy Giuliani is positief getest op het coronavirus. Het is niet bekend hoe de extravagante advocaat een voormalige burgemeester van New York eraan toe is.

Rudy Giuliani test positief op corona volgens president Trump

Rudy Giuliani is positief getest op het coronavirus. Dat meldt president Donald Trump zondagavond op Twitter. Giuliani is de persoonlijk advocaat van Trump en speelt een belangrijke rol bij zijn pogingen om de verkiezingsuitslag aan te vechten.

Lees ook: Trump: advocaat Rudy Giuliani test positief op coronavirus

Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

De afgelopen vier dagen is het aantal geregistreerde positieve coronatests weer aan het stijgen. Sinds donderdag ligt het dagelijkse aantal vastgestelde besmettingen boven het zevendaags gemiddelde. In Noord-Nederland en Zeeland worden relatief weinig positieve tests gemeld.

Bekijk hier de belangrijkste graadmeters: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Meer dan 60.000 coronadoden in Italië; lockdown in Oostenrijk loopt af

Ook in het buitenland houdt de coronacrisis de gemoederen nog altijd bezig. Enkele nieuwsfeiten van over de grens:

 • In de Verenigde Staten zijn zondag 2.310 meldingen binnengekomen van personen die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Ook kwamen er 206.992 vastgestelde besmettingen bij. In het land wordt inmiddels gesproken over een derde golf - een die aanzienlijk hoger is dan de eerste twee. Tijdens de tweede golf kwamen er op het hoogtepunt zo’n 79.000 vastgestelde besmettingen per dag bij. Nu is dat dus bijna drie keer zo veel. Hierbij moet wel worden vermeld dat er momenteel meer getest wordt.
 • Het totale dodental door Covid-19 in Italië heeft de grens van 60.000 gepasseerd. Voor zover bekend zijn er sinds het begin van de pandemie in het land 60.078 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. 564 van deze sterfgevallen zijn zondag geregistreerd; iets minder dan de afgelopen dagen toen steeds zeven- à achthonderd doden werden gemeld.

  De coronamaatregelen verschillen in Italië per regio en worden met kleurcodes aangeduid. Momenteel staat alleen Abruzzo nog op ‘rood’ (wat onder meer betekent dat niet-essentiële winkels en de horeca gesloten zijn), maar morgen verandert die regio naar ‘oranje’ (de horeca is dicht, winkels zijn open). Vanaf dan staan negen van de twintig regio’s, waaronder Toscane en Lombardije, op oranje. De elf overige regio’s kleuren geel op de coronakaart.

 • De lockdown in Oostenrijk wordt niet verlengd. Dat betekent dat niet-essentiële winkels morgen na bijna drie weken hun deuren weer mogen openen en mensen met contactberoepen weer aan het werk kunnen. De horeca blijft voorlopig wel dicht. Volgens bondskanselier Sebastian Kurz hebben de strenge regels hun vruchten afgeworpen: het aantal dagelijks vastgestelde besmettingen is de afgelopen weken gehalveerd. Wel riep hij zijn landgenoten op zich aan de bestaande coronamaatregelen te blijven houden.

Het was zondag druk in de Milanese winkelstraten. Foto Matteo Corner/EPA

Zuid-Afrikaanse regering waarschuwt tegen eindejaarsfeestjes scholieren

De Zuid-Afrikaanse regering vraagt alle scholieren die de afgelopen dagen zogenoemde Rage-feestjes hebben bezocht, tien dagen in quarantaine te gaan. Dat meldt persbureau Reuters. Op meerdere feesten blijken op grote schaal coronabesmettingen te hebben plaatsgevonden; vier Rage-feesten zijn inmiddels zelfs aangemerkt als superspreader event. Ieder jaar worden in december meerdaagse feesten georganiseerd om het einde van het schooljaar te vieren.

Normaal gesproken komen er duizenden scholieren af op de feesten. De organisatoren hadden dit jaar beloofd voorzorgsmaatregelen te treffen om de festiviteiten op een veilige manier te laten verlopen; er zouden onder meer minder mensen worden toegelaten. Of dit daadwerkelijk is gebeurd, is onduidelijk.

Zaterdag waarschuwde een arts uit de stad Durban al dat hij een groot aantal coronabesmettingen kon herleiden naar de feestjes. Arts Kams Govender schreef op Facebook dat de jonge bezoekers van de feesten doorgaans weinig of geen symptomen hebben, maar wel kunnen zorgen voor verdere verspreiding van het virus omdat zij vaker in groepen afspreken. „Dit zou ertoe kunnen leiden dat het gezondheidssysteem de komende weken overbelast raakt”, waarschuwde hij.

Jongeren in de Zuid-Afrikaanse stad Port Elizabeth. Foto Theo Jeptha/AP

Kabinet komt niet met versoepelingen coronamaatregelen

Het kabinet is niet van plan om de coronamaatregelen te versoepelen. Dat is de uitkomst van het overleg dat een deel van het kabinet en RIVM-directeur Jaap van Dissel zondag hebben gevoerd in het Catshuis, melden Haagse bronnen. Het aantal coronabesmettingen zou nog te hoog liggen.

Dinsdagavond maken premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) tijdens een persconferentie bekend hoe het zal gaan rondom de feestdagen. Grote versoepelingen zitten er niet in, maar wellicht wordt het wel mogelijk om met Kerst meer gasten thuis te ontvangen. De komende dagen maakt het kabinet daar een definitief besluit over.

Vrijdag liet Rutte al weten dat hij het door de hoge besmettingscijfers somber inzag qua versoepelingen. De cijfers zijn er dit weekend niet beter op geworden. De afgelopen vier dagen ligt het aantal positieve coronatesten hoger dan het zevendaags gemiddelde; zondag kwamen er 6.814 bevestigde besmettingen bij.

Jaap van Dissel komt aan bij het Catshuis. Foto Bart Maat/ANP

Sneeuwval ontregelt grootschalig testprogamma Oostenrijk

Het grootschalige testprogramma in Oostenrijk is ontregeld door zware sneeuwval. Dit weekend viel er tot wel twee meter sneeuw in het Alpenland, wat in de regio Tirol leidde tot lawinegevaar. Daarom is het testprogramma daar stilgelegd. Het is niet bekend wanneer in het gebied weer getest kan worden. Sinds vrijdag kunnen alle Oostenrijkers zich laten testen op het coronavirus, in de hoop zo het aantal besmettingen in kaart te brengen en de verspreiding van het virus in te dammen.

Lees ook: Zware sneeuwval leidt tot lawinegevaar en overlast in de Alpen

Beieren in lockdown: alleen met goede reden naar buiten

Inwoners van de Duitse deelstaat Beieren mogen vanaf woensdag alleen hun woning verlaten als ze naar de dokter gaan, boodschappen gaan doen of onderweg zijn naar hun werk of plek om te sporten. Ook wordt iedereen gevraagd thuis te werken, mag buiten geen alcohol meer geconsumeerd worden en mogen bewoners van verpleeghuizen nog maar één bezoeker per dag ontvangen. Deze persoon moet bovendien een medisch mondkapje dragen en een negatieve coronatest hebben. Verder krijgen leerlingen vanaf groep 8 (vergelijkbaar met de Nederlandse tweede klas op de middelbare school) afwisselend les zodat de groepen minder groot zijn.

Premier Markus Söder heeft deze aanscherpingen van de coronamaatregelen zondagmiddag bekendgemaakt. Voor de regio’s van Beieren waar uitzonderlijk veel coronabesmettingen zijn, komen extra regels. Daar moeten sommige scholen op afstand les gaan geven en komt er een avondklok (tijdens Kerst geldt deze niet). De grenzen van de deelstaat blijven open, maar men wordt opgeroepen geen onnodige tripjes te maken. De nieuwe regels gelden tot 5 januari.

In heel Duitsland geldt sinds begin november een ‘lockdown light’: mensen mogen niet samenkomen met meer dan vijf personen en cafés en restaurants zijn gesloten. Hiertoe werd besloten omdat het aantal coronabesmettingen in korte tijd sterk opliep. Ook het dagelijkse aantal sterfgevallen door Covid-19 is flink toegenomen en ligt momenteel hoger dan tijdens de eerste golf in het voorjaar.

Drukte in de winkelstraten van München tijdens Black Friday vorige week. Foto Sachelle Babber/ZUMA Wire

RIVM: 6.814 nieuwe positieve coronatests

De afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM 6.814 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dat zijn er 1.301 meer dan het weekgemiddelde en ruim tweehonderd meer dan een dag eerder. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal nieuwe positieve uitslagen toeneemt.

Het RIVM ontving het afgelopen etmaal 25 meldingen van sterfgevallen ten gevolge van het virus. Dat betekent niet dat al deze personen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Het doorgeven van deze informatie gebeurt namelijk soms met enige vertraging, zeker in het weekend. Zaterdag meldde het instituut 39 nieuwe sterfgevallen.

Daarnaast liggen 1.641 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum voor Patiënten Spreiding. Dat zijn er 39 meer dan een dag eerder. Momenteel liggen 469 coronapatiënten op de intensive care, zaterdag waren dat er 472.

Politie beëindigt illegale feesten in Delft, Den Helder en Diemen

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag zeven aanhoudingen verricht bij een illegaal feest in Delft. Ook hebben bijna honderd jongeren een bekeuring gekregen. „De tijd van waarschuwen is echt voorbij”, aldus de politie in een verklaring. „Meldingen van illegale georganiseerde feesten worden met voorrang behandeld en zo snel mogelijk beëindigd.”

Enkele honderden jongeren waren onder een viaduct in Delft aan het feesten ondanks de geldende coronamaatregels. De politie schrijft dat ook andere aanwezigen nog een boete zullen krijgen. Hun gegevens zijn opgenomen. Zes mensen werden aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren en één persoon werd aangehouden vanwege belediging van een agent. De hondenbrigade werd ingezet om vluchtende feestgangers te pakken.

In Den Helder werd afgelopen nacht een agent mishandeld toen hij een illegaal feest probeerde te beëindigen. Op het feest waren zo’n vijftig mensen aanwezig. De agent wilde hun persoonsgegevens noteren, maar werd vervolgens in zijn gezicht geslagen. Een deel van de aanwezigen wist vervolgens te ontsnappen. In Diemen lukte het de politie naar eigen zeggen om een illegaal feest te voorkomen.

Verenigd Koninkrijk wil vaccins snel laten overvliegen met oog op Brexit

 • Het Verenigd Koninkrijk gaat militaire vliegtuigen inzetten om tientallen miljoenen coronavaccins het land in te krijgen, voordat de overgangsperiode van de Brexit 31 december afloopt. Dat melden Britse media zondag. De ministeries van Defensie en Volksgezondheid zeggen tegen The Observer te vrezen voor opstoppingen aan de grens zodra de Brexit officieel rond is. Het gaat om het Amerikaans-Duitse vaccin van Pfizer/BioNTech, dat in België wordt geproduceerd. De eerste Britten worden volgende week al ingeënt.
 • Zowel in België als in Duitsland is een lichte daling te zien van het aantal nieuwe positieve tests. Duitsland registreerde het afgelopen etmaal 17.767 nieuwe positieve uitslagen, bijna zesduizend minder dan een dag eerder. Deze afname houdt al een aantal dagen aan. De Belgische gezondheidsdienst publiceerde zondag gunstige weekcijfers: in de week van 26 november tot en met 2 december kwamen dagelijks gemiddeld 2.171 positieve uitslagen binnen, 13 procent minder dan een week eerder. Ook het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames ten gevolge van het virus nam af.
 • De Britse koningin Elizabeth (94) en haar man prins Philip (99) worden naar verwachting binnen enkele weken ingeënt tegen het coronavirus. Dat meldt de Britse krant Mail on Sunday op basis van bronnen. De twee krijgen geen voorkeursbehandeling vanwege hun koninklijke status, wel zijn ze relatief snel aan de beurt vanwege hun hoge leeftijd. Britse gezondheidsexperts hopen dat als het echtpaar zich openlijk laten vaccineren, anderen hun voorbeeld zullen volgen. Buckingham Palace wil tegen de tabloid niet ingaan op vaccinaties binnen het koninklijk huis.

Koningin Elizabeth tijdens een videovergadering op vrijdag. Foto Buckingham Palace/AP

Welkom in dit blog

Op deze plaats houdt NRC de nieuwe dagelijkse ontwikkelingen bij rond de coronacrisis in Nederland en het buitenland. Het belangrijkste nieuws van gisteren, zaterdag 5 december:

 • In zeventig centra in Moskou is begonnen met een grootschalige inentingscampagne. Volwassenen kunnen er langskomen voor een prik met het Sputnik V-vaccin, dat is een vroeg onderzoeksstadium is goedgekeurd door Russische autoriteiten.
 • Het RIVM meldde zaterdag 6.577 nieuwe positieve coronatests: zo’n 1.200 meer dan dan het weekgemiddelde. Er kwamen in voorafgaande etmaal 39 meldingen van sterfgevallen binnen bij het gezondheidsinstituut.
Lees hier het blog van 5 december terug