‘Pentagon verschaft Biden geen toegang tot militaire inlichtingendiensten’

Het Amerikaanse ministerie van Defensie weigert leden van het transitieteam van aankomend president Joe Biden tot nog toe toegang tot de top van veiligheids- en inlichtingendiensten in het Pentagon. Dat meldt de Washington Post zaterdag op basis van anonieme bronnen. Daarmee zou een soepele machtsoverdracht met betrekking tot militaire inlichtingendiensten in gevaar komen.

Bidens medewerkers zouden verzoeken hebben ingediend om in contact te komen met hoge ambtenaren van een aantal diensten die onder het Pentagon vallen, zoals de National Security Agency (NSA) en de Defense Intelligence Agency (DIA). Het ministerie van Defensie heeft deze verzoeken eerder deze week afgewezen of niet ingewilligd, hoewel de General Services Administration (GSA) de weg vorige week vrijmaakte voor regeringsinstellingen om met leden van het transitieteam samen te werken. De GSA is de organisatie die de transitie begeleidt en medewerkers van de winnende kandidaat wegwijs maakt binnen overheidsinstanties.

Bronnen noemen met name de vooralsnog geweigerde toegang tot de NSA problematisch. Het is de grootste inlichtingendienst van het land, met spionageplatforms wereldwijd. Eerder deze week vergaderde Bidens team wel met functionarissen van de nationale inlichtingendienst CIA en andere instellingen die onafhankelijk zijn van het Pentagon, aldus de Washington Post.

Sue Gough, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, zei tegen de Washington Post dat het team van Biden „geen toegang ontzegd is” tot de diensten. Volgens Gough zouden de aangevraagde vergaderingen vanaf volgende week doorgang kunnen vinden. De NSA en DIA waren voor de Amerikaanse krant niet beschikbaar voor commentaar.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Pentagon verschaft Biden geen toegang tot militaire inlichtingendiensten’