‘Payrollbranche kreeg NOW-steun om verkeerde reden’

NOW-regeling Een nieuwe wet moest payrollbedrijven het leven moeilijk maken. En toen dekten ze hun omzetverlies af met coronasteun.

Payrollbedrijven hebben voor miljoenen coronasteun kunnen incasseren die daar niet voor bedoeld was, aldus berichtgeving van De Volkskrant vrijdag. De omzet van payrollbedrijven, die op papier de baas zijn van personeel dat elders werkt, daalde rond de jaarwisseling al vanwege wetgeving die payrollen minder aantrekkelijk moest maken. Een deel van de omzetdaling die daarop volgde, hebben de bedrijven verhaald op de coronasteunmaatregelen, aldus de krant.

Op 1 januari werd de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) van kracht. De wet heeft tot doel de risico’s tussen tijdelijk werk en vast werk te verkleinen. De Wab bepaalt onder meer dat payrollers dezelfde arbeidsvoorwaarden, zoals loon en pensioen, moeten krijgen als medewerkers die in dienst zijn bij het inhurende bedrijf. Payrollen – ontleend aan de Engelse term payroll, dat loonlijst betekent – werd hierdoor minder populair.

Toen vanaf half maart veel Nederlandse bedrijven werden geraakt door de coronacrisis, introduceerde de overheid de NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Ondernemers kunnen subsidie krijgen om de lonen door te betalen als ze gedurende drie maanden ten minste 20 procent omzetverlies lijden in vergelijking met 2019. Volgens De Volkskrant hebben payrollbedrijven de NOW aangegrepen om het omzetverlies door de Wab te compenseren.

Uit navraag van de krant bij de ABU, de brancheorganisatie voor uitzend- en payrollbureaus, zou blijken dat de Wab meer invloed heeft gehad op de omzetten in de sector dan de coronacrisis. Aparte cijfers voor payrollbedrijven worden niet uitgesplitst, maar voor de hele uitzendbranche lag de omzet in januari – direct na de Wab – 12 procent lager dan vorig jaar, aldus de ABU.

Zeker 150 payrollbedrijven hebben bij elkaar tientallen miljoenen NOW-subsidie ontvangen, berekende De Volkskrant. Het Tilburgse Kolibrie Payrolling ontving bijvoorbeeld 17,7 miljoen euro en sectorgenoot Persoonality 9,2 miljoen. Het valt niet te zeggen of de omzetdalingen bij de bedrijven het gevolg zijn van de coronacrisis, van de Wab, of van een combinatie van beide.

Het geraadpleegde PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk zou „bitter gestemd” zijn over het mogelijke oneigenlijke gebruik van de NOW door payrollbedrijven. „Bedrijven zijn in de coronacrisis met miljarden belastinggeld gesteund om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden. Nu blijkt er een maas in de regeling te zitten waarvan kwaadwillende bedrijven gebruikmaken,” zo wordt hij geciteerd. „Ik wil dat de minister zo snel mogelijk actie onderneemt.”

Het ministerie van Sociale Zaken en het UWV, dat de NOW-regeling uitvoert, schreven in een reactie dat er geen sprake is van misbruik. „Al is het doel van de regeling om ondernemers te compenseren voor omzetverlies ten gevolge van de coronacrisis, de subsidie wordt ook verstrekt aan ondernemingen die om andere redenen omzetverlies hebben”, citeert De Volkskrant. „Wel heeft de minister bij de start van de regeling een oproep gedaan om alleen NOW aan te vragen als het echt noodzakelijk is.”