Ajax verliest van FC Twente, Vitesse grijpt naast koppositie

Eredivisie De nummers één en twee van de ranglijst verloren zaterdagavond allebei. Ajax legde het af tegen FC Twente, Vitesse ging onderuit tegen PEC Zwolle.
Queensy Menig viert zijn tweede, en het winnende, doelpunt van FC Twente tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena.
Queensy Menig viert zijn tweede, en het winnende, doelpunt van FC Twente tegen Ajax in de Johan Cruijff Arena. Foto Maurice van Steen/ANP

Ajax heeft voor de tweede keer dit seizoen verloren in de Eredivisie. De koploper liet zich zaterdagavond in eigen stadion verrassen door FC Twente: 1-2.

Queensy Menig, oud-speler van Ajax, maakte beide doelpunten voor de bezoekers uit Enschede. Hij schoot FC Twente halverwege de eerste helft op voorsprong en scoorde zes minuten voor tijd ook de winnende treffer. Ajax kwam in de 59e minuut wel op gelijke hoogte dankzij een benutte strafschop van Dusan Tadic. De Serviër mocht een penalty nemen na een lichte overtreding van Wout Brama op Zakaria Labyad.

Vitesse verliest ook

Na dit verlies van de Amsterdamse ploeg had Vitesse de kans om de nieuwe Eredivisie-koploper te worden. Dat heeft de ploeg uit Arnhem verzuimd: Vitesse verloor met 1-2 in het uitduel tegen PEC Zwolle. En dat terwijl Oussama Darfalou deze ploeg al vroeg in de eerste helft op 1-0 wist te zetten.

In de tweede helft tikte Jesper Drost de gelijkmaker binnen. Vlak daarvoor was bij Vitesse Idrissa Touré na ingrijpen van de VAR met rood van het veld gestuurd. Mike van Duinen bepaalde vanaf de stip de eindstand op 2-1 voor PEC. (ANP)