LezingHotel SchillerWoensdagavond…

Lezing

Hotel Schiller

Woensdagavond organiseert Stadsherstel tweemaal de lezing Hotel Schiller, door Marjolein Bierens, auteur van het gelijknamige boek dat onlangs verscheen. In De Duif vertelt zij over de bijzondere geschiedenis van het ooit roemruchte hotel aan het Rembrandtplein en zijn gasten: de opkomst, bloei en het verval.

Woensdag 9 december, 17.30 en 19.30 uur, De Duif, Prinsengracht 756. www.stadsherstel.nl

Muziek

Het Nationale Ballet online

Donderdag- en volgende week zaterdagavond nog tweemaal de livestream Back to Ballet – classic van Het Nationale Ballet, vanuit Nationale Opera & Ballet. Het programma bestaat uit „absolute hoogtepunten uit het klassieke balletrepertoire”, waaronder een deel uit Het Zwanenmeer, Paquita en de spectaculaire pas de deux uit Le Corsaire. Ook is het nieuwste ballet van Ted Brandsen te zien, Classical Symphony. In oktober ging Back to Ballet – classic in première. Door de lockdown kon slechts één voorstelling worden gedanst. Nu danst het gezelschap nog vier voorstellingen, zonder publiek, die live worden gestreamd. De eerste twee zijn al geweest: het kan dus nog slechts tweemaal.

Donderdag 9 en zaterdag 12 december, 20.15 uur. Kaarten via www.operaballet.nl/nl/online/back-to-ballet-classic-live

Expositie

Rembrandt, maar dan anders

In plaats van het Rijksmuseum: Rembrandt, maar dan heel anders. In Galerie Atelier Judith Dubois is nog anderhalve week Rembrandt herrijst uit Nederlandse aarde te zien. Het betreft „aardse kunstwerken” die gaan over „de schoonheid van de natuur en contact maken met de wereld om ons heen. Dat doe ik door alléén maar gebruik te maken van zand, aarde, schelpen, mergel, steenkool en natuurlijke materialen uit de aarde gelijmd op een houten paneel”, aldus kunstenaar Judith Dubois. Reserveer een tijdsblok via de website.

T/m woensdag 16 december, Atelier Judith Dubois, Overtoom 213 hs. www.atelierjudithdubois.nl

Het ritme van de stad Amsterdam

De komende weken te zien in de galerie van hotel Arena: Stille ritmes & stadsrumoer, een foto-expositie van John van de Weg. Architect Van de Weg (1966) overleed een jaar geleden. Begin 2019 kreeg hij de diagnose kanker en het leek erop dat hij snel zou overlijden, maar hij kreeg onverwacht een opleving. Toen is hij gaan lopen – hele dagen liep hij door Amsterdam. Met zijn architectonische blik legde hij vast wat hem nu pas opviel: ritmes in gevels, lijnen die samenkomen, symmetrie, maar ook de dynamiek van de stad. Eind oktober schiet hij zijn laatste beelden. Hij overlijdt op 5 november 2019. In hotel Arena zijn nu 53 van zijn Amsterdam-foto’s te zien.

T/m 4 januari, ’s-Gravesandestraat 55. www.hotelarena.nl

Stil Amsterdam

Online te zien: Vijf jaar foto’s van verstild Amsterdam. Een stad zoals je die het afgelopen half jaar heel vaak kon ervaren dus. Maar het bijzondere van deze foto’s is dat Jan Allis ze maakte nog vóór corona, in de tijd dat de stad bijna nooit meer rustig was. Daarom maakte hij in de afgelopen vijf jaar vele honderden vroege ochtendwandelingen om een langzaam ontwakende hoofdstad vast te leggen. Zijn oeuvre breidde hij sinds dit voorjaar uit met enkele ‘corona’-foto’s. De laatste weken, met de stad in halve lockdown, fotografeerde hij door, een serie die hij ‘Tussentijd’ noemt: „omdat er licht aan het eind van de tunnel gloort”, met ook beelden van wachtende mensen en ‘stadstillevens’: „details met een zekere zeggenschap”. Gemene deler van dit alles: de schoonheid van de stad Amsterdam zonder mensenmassa’s.

www.janallis.nl

Amsterdam en omgeving op doek

Toen ook PAN Amsterdam niet doorging bedacht kunstschilder Robert Vorstman een alternatief: op de Weteringschans opende hij zijn eigen tentoonstellingsruimte met werk van Anna Hulzink, Frank Leenhouts, Seeger Baas, Erik Tierolf en hemzelf, daarmee een van de bedrijfsruimtes die door corona leeg kwamen te staan omtoverend in een Pop-Up Art galerie. Vorstman, bekend van Sterren op het Doek, schildert impressionistische werken: veel stadsgezichten (Amsterdam en New York), maar ook de omgeving van Landsmeer, waar hij woont.

T/m eind december, Weteringschans 173, za en zo 12.00 - 17.00 uur en op afspraak. www.robertvorstman.com

Schooltuinen in Amsterdam

Tot begin januari in het Stadsarchief: 100 jaar schooltuinen, een tentoonstelling over de schoolwerktuinen van Amsterdam. April 1920 werden de eerste in gebruik genomen. Kinderen betaalden 15 cent per week, de opbrengst mocht mee naar huis; de tuinen speelden daarmee een belangrijke rol in de voedselvoorziening na de Eerste Wereldoorlog. Nu zijn er 13 schooltuinen, waar elk jaar 7.000 kinderen kennismaken met de natuur.

T/m 3 januari, Vijzelstraat 32. www.amsterdam.nl/stadsarchief

50 jaar Lada, opkomst & ondergang

Tot eind dit jaar in het World Trade Center in Amsterdam: de foto-expositie Sporen van 50 jaar Lada, een documentaireserie van Sandra Hazenberg. Wat is er na 50 jaar nog over van dit ooit zo succesvolle automerk?

T/m 31 december, WTC, Strawinskylaan 1. www.sandrahazenberg.com

Divers

Te koop: werk kunstenaars, à € 100

Nog tot en met volgend weekend: de grote Kerst Sale van WG Kunst, waarbij werk van maar liefst 130 verschillende kunstenaars gekocht kan worden. Alle werken kosten 100 euro per stuk. Van alle kunstenaars zijn één of meerdere werken te zien bij WG Kunst; bezoek via een tijdslot. Daarnaast is van de meesten ook één werk te koop via de webshop.

T/m zondag 13 december, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28. www.wgkunst.nl

Documentaire: Oproerkraaiers

Zondagmiddag in De Balie de documentaire Oproerkraaiers, inclusief nagesprek met de maker: Sunny Bergman. In de film onderzoekt zij het hedendaagse activisme en de relatie tussen actievoeren en maatschappelijke verandering. Na deze voorpremière gesprek met Sunny Bergman „en andere oproerkraaiers”.

Zondag 6 december, 17.00 uur, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 (niet online te bekijken). www.debalie.nl

Kritiek in crisistijd

Maandagavond in De Balie, en ook online te volgen: Democratie in digitale tijden: kritiek in crisistijd. Welke verantwoordelijkheid hebben burgers, overheid en digitale platforms ten opzichte van kritische tegengeluiden, ook tijdens een crisis?

Maandag 7 december, 19.00 uur, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10. Ook te volgen online. www.debalie.nl

Culturele avond: Hotel Schiller

Dinsdagavond organiseert het Torpedo Theater weer Van Huilenbroecks Pretpaleis, de maandelijkse talkshow „over vergeten schoonheid, verloren muziek & artistieke curiosa”. De kaartjes zijn uitverkocht, maar de avond is ook via Zoom bij te wonen. Stef Lokin ontvangt (hoorspel)schrijfster Marjolein Bierens, die vertelt over de geschiedenis van het roemruchte hotel en diens kleurrijke gasten. Met live muziek.

Dinsdag 8 december, 20.30 uur, via Zoom. www.torpedotheater.nl

Leven en werk Renate Rubinstein

Dinsdagavond in De Balie, ook online te volgen: Bange mensen stellen geen vragen, over Renate Rubinstein. Zij was een van de meest spraakmakende columnisten van de vorige eeuw; onafhankelijk, eigengereid en erudiet. Journalist Ronit Palache stelde een bloemlezing samen met Rubinsteins persoonlijke en geëngageerde werk, waartussen een overlap bestond. Gesprek met haar over het leven en werk van Renate Rubinstein en over wat echt onafhankelijk zijn betekent.

Dinsdag 8 december, 20.00 uur, De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10. Ook online te volgen. www.debalie.nl

Startblok Riekerhaven

Donderdagavond vanuit Pakhuis de Zwijger via LiveCast de talkshow Project Startblok, over het vijf jaar geleden gestarte Startblok Riekerhaven, een project waar woningcorporatie De Key onderdak biedt aan 565 jongeren. De helft zijn Nederlandse studenten en starters, de andere helft vluchtelingen met verblijfsstatus.

Donderdag 10 december, 20.30 uur, via LiveCast. www.dezwijger.nl

Frans filmfestival Tapis Rouge

Vanaf donderdag: Tapis Rouge Franse FilmSelectie, met een keur aan nieuwe Franse films. Een aantal daarvan zal later een Nederlandse bioscooprelease krijgen, maar een deel zal nooit in de Nederlandse bioscopen worden vertoond. De openingsfilm Adieu les Cons draait donderdag in Tuschinksi. De rest van het programma is te zien in De Filmhallen.

Donderdag 10 t/m dinsdag 15 december. www.tapisrouge.nl

AM LIVE: talkshow A’dam Museum

Donderdagavond weer een online aflevering van de talkshow AM LIVE, vanuit het Amsterdam Museum, elke week vanuit een van de museumzalen. Interviews en panelgesprekken over museale projecten worden afgewisseld met optredens van artiesten. Ditmaal staat de avond in het teken van de tentoonstelling Refresh Amsterdam. 25 hedendaagse makers met diverse zienswijzen en achtergronden tonen vanaf 11 december in het Amsterdam Museum perspectieven op de stad die nog weinig worden vertegenwoordigd: denk aan gentrificatie, het koloniale verleden van de stad, migratie, homofobie, activisme en geestelijke gezondheid.

Donderdag 10 december, 20.30 uur, online. www.amsterdammuseum.nl