Twee keer halfnaakt

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

De grote mutsnaaktslak.
De grote mutsnaaktslak. Foto Getty Images

Die éne ontdekking was al groot nieuws: in Nederland was vorige maand voor het eerst een halfnaaktslak aangetroffen.

Een naaktslak met een piepklein huisje op zijn rug. Het bleek te gaan om de soort Daudebardia rufa, de grote mutsnaaktslak.

Maar nu blijkt Nederland maar liefst twee halfnaaktslakkensoorten rijker. Want na die ene vondst ontdekten slakkenkenners op de vindplaats in Zuid-Limburg meer halfnaaktslakken: levende exemplaren, maar ook lege huisjes. Het gekke was dat sommige van die huisjes afweken van de rest. Nadere inspectie wees uit dat ze toebehoorden aan de soort Daudebardia brevipes, de kleine mutsnaaktslak: een andere halfnaaktslakkensoort, met een meer gedrongen postuur en een nog kleiner, doorschijnend schelpje.

De kleine mutsnaaktslak. Foto Getty Images