‘OMT-leden bedreigd en thuis opgezocht, sommigen overwegen stappen’

Bedreigingen Verschillende leden van het OMT hebben bedreigingen ontvangen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt al langer op de hoogte te zijn van de bedreigingen gericht aan OMT-leden.
Marion Koopmans overweegt haar mediaoptredens stop te zetten door de bedreigingen.
Marion Koopmans overweegt haar mediaoptredens stop te zetten door de bedreigingen. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) hebben de afgelopen tijd te maken gehad met bedreigingen. Zo zijn meerdere OMT-leden thuis opgezocht en zijn op het thuisadres brieven met intimiderende teksten bezorgd. Ook via sociale media zijn bedreigingen geuit. Dat meldt NU.nl vrijdag. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt al langer op de hoogte te zijn van de bedreigingen gericht aan OMT-leden.

Intensivist en OMT-lid Diederik Gommers, die naar eigen zeggen zelf niet bedreigd is, spreekt van „ernstige bedreigingen” aan het adres van collega’s. Het RIVM kan het nieuws niet bevestigen en laat in een reactie weten „nooit uitspraken te doen over de beveiliging van het RIVM, medewerkers in het verlengde daarvan het OMT”.

Volgens Gommers wordt een enkel OMT-lid beveiligd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid kan dat niet bevestigen. Een woordvoerder zegt dat tot beveiliging wordt overgegaan „als daar genoeg reden toe is”. Na aangifte van de bedreiging zullen politie en het Openbaar Ministerie de zaak onderzoeken en een dreigingsinschatting maken. „Op basis van die analyse kunnen het OM en de politie de keuze maken om iemand te beveiligen”, aldus de Justitiewoordvoerder. Het is niet bekend of de OMT-leden aangifte hebben gedaan.

OMT-lid Marion Koopmans zegt tegen NU.nl online berichten te hebben ontvangen met een afbeelding van een strop. Daarbij stonden teksten als „it’s waiting”. Ook heeft ze thuis brieven gehad. Voor Koopmans waren de bedreigingen reden om met de auto naar haar werk te reizen in plaats van met de trein. Ook overweegt ze te stoppen met mediaoptredens, omdat de bedreigingen toenamen vlak nadat ze in de krant of op televisie was geweest. NU.nl schrijft dat meer OMT-leden twijfelen of ze door moeten gaan met hun mediaoptredens.

De Duitse hoogleraar Andreas Voss meldt thuis een brief te hebben gehad waarin hij „vreselijke aap” werd genoemd. Ook stond er dat er voor hem nog wel plek in de dierentuin was. In een andere brief stond dat hij „terug naar de Duitsers” moest gaan.

Correctie (4 december 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat geen enkel OMT-lid beveiligd wordt. Dat klopt niet. Volgens Diederik Gommers wordt „een enkel OMT-lid” beveiligd. Hierboven is dat aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Premier Rutte verwacht geen versoepelingen tijdens kerst