Meer dan een derde kankerpatiënten wil graag voorrang op coronavaccin

Ook bij de Britse farmaceut GlaxoSmithKline wordt aan een coronavaccin gewerkt.
Ook bij de Britse farmaceut GlaxoSmithKline wordt aan een coronavaccin gewerkt. Foto Francois Lo Presti/AFP

Ruim een derde van de kankerpatiënten zou graag voorrang krijgen als de coronavaccinaties worden uitgedeeld. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder een kleine 2.500 (voormalig) kankerpatiënten die tussen juli en november het ziekenhuis bezochten vanwege de ziekte.

In totaal zegt twee derde van de kankerpatiënten gevaccineerd te willen worden tegen Covid-19. Dat aantal lijkt hoger dat het landelijk gemiddelde, dat op basis van verschillende onderzoeken tussen de 50 en 60 procent schommelt. Onder terminaal zieken in de NFK-enquête is de vaccinatiebereidheid het hoogst. Van hen zegt ruim zeven op de tien gevaccineerd te willen worden, van wie twee derde met voorrang.

De wens voorrang te krijgen hangt niet alleen samen met de fase van de ziekte waarin een patiënt zich bevindt, maar ook met leeftijd. Van de 66-plussers wil bijna acht op de tien patiënten gevaccineerd worden, van wie ruim de helft met voorrang. Ook staan mannen en vrouwen anders tegenover het vaccin. Ruim drie kwart van de mannen zegt graag ingeënt te worden ten opzichte van slechts iets meer dan de helft van de vrouwen.

Volgens Arja Broenland van het NFK is het relatief hoge aantal kankerpatiënten dat gevaccineerd wil worden, het gevolg van het feit dat zij dagelijks voelen waarom de vaccinatie zo belangrijk is. Deze mensen zitten nu veelal „geïsoleerd uit angst om besmet te raken”, op afstand van vrienden en familie, aldus de directeur-bestuurder.

Het NFK legde de vaccinatievraag ook voor aan ruim 480 zorgverleners in de oncologie. Van de medisch specialisten zei acht op de tien gevaccineerd te willen worden, van wie de helft met voorrang. Onder de verpleegkundigen lag de vaccinatiebereidheid een stuk lager. Van hen wil ruim vier op de tien gevaccineerd worden. De helft wist het nog niet toen zij ernaar gevraagd werden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: PBL: 40 procent meer leegstand winkelpanden in 2022