Hongkong

Mediamagnaat en activist Jimmy Lai vervolgd voor fraude

De Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai is aangeklaagd voor fraude. De 72-jarige Lai, een vooraanstaand democratie-activist en eigenaar van de Beijing-kritische krant Apple Daily, werd woensdag gearresteerd. In augustus doorzochten honderden agenten het gebouw van de krant en werd Lai al aangeklaagd voor „samenspanning met vreemde mogendheden”. Daar komt nu de fraudebeschuldiging bij, waardoor Lai tot zeker april blijft vastzitten. Volgens de nieuwe veiligheidswet in Hongkong kan hij levenslange celstraf krijgen. Woensdag werden de activisten Joshua Wong, Agnes Chow en Ivan Lam al veroordeeld tot celstraffen wegens het organiseren van en deelnemen aan protesten. Lai wordt eveneens vervolgd omdat hij een mobiliserende rol bij de protesten zou hebben gespeeld. (NRC)