Computerveiligheid

Gemeente Hof van Twente doelwit van cyberaanval

De Overijsselse gemeente Hof van Twente is het doelwit geweest van een cyberaanval. Dat heeft burgemeester van Hof van Twente Ellen Nauta donderdag bekendgemaakt.

Medewerkers van de gemeente zouden door toedoen van „onbekende derden” geen toegang meer hebben tot IT-systemen. Op de getroffen servers staan gegevens van inwoners die volgens de gemeente „soms zeer privacygevoelig” zijn, al zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat de gegevens zijn verspreid. Veel van de informatie zou bovendien al vernietigd zijn op de servers en daarom niet meer bruikbaar voor de daders.

Dat betekent wel dat gegevens van inwoners opnieuw moeten worden verzameld, aldus de burgemeester. Ze noemt het opnieuw aanleggen van deze „nieuwe infrastructuur” een „immense taak” voor de gemeente, die zo’n 35.000 inwoners telt. „Onze primaire inzet is al vanaf het begin van deze situatie gericht op het zo snel mogelijk weer op orde hebben van onze dienstverlening richting inwoners en andere klanten. Dat gaat in gedeeltes”, aldus Nauta. „Dit is voor organisaties die omgaan met gevoelige informatie, zoals wij, een nachtmerrie die werkelijkheid wordt.”

Wat de aanval betekent voor lopende zaken en aanvragen, is nog niet bekend. (NRC)