Advocaten van kroongetuige Nabil B. staan op een dodenlijst

Marengo-proces Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong zijn door de NCTV gewaarschuwd omdat ze op een dodenlijst staan. De advocaten staan kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo.
De zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp tijdens een zittingsdag in het Marengo-proces.
De zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp tijdens een zittingsdag in het Marengo-proces. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Peter Schouten en Onno de Jong, de twee advocaten van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces, staan op een dodenlijst. Daarvoor zijn ze gewaarschuwd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), meldt De Telegraaf vrijdag. Ook misdaadverslaggever en vertrouwenspersoon van B. Peter R. De Vries, zou ernstig gevaar lopen. Het drietal staat B. bij in het grote liquidatieproces tegen Ridouan Taghi en zestien andere verdachten.

De waarschuwing van de NCTV is voor de advocaten geen reden om het werk neer te leggen. „We blijven ons werk doen. De kroongetuige kan op ons rekenen”, aldus Onno de Jong tegen de krant. Ook Peter Schouten denkt er niet aan te stoppen met de verdediging van B.

Wel zegt hij vrijdagochtend in gesprek met NRC dat het drietal onvoldoende gedetailleerde informatie heeft ontvangen over de aard van de dreiging, vanwege het beleid van de NCTV. „Ik vind dat onjuist. Als beoogd slachtoffer wil je natuurlijk heel graag weten wat er precies aan de hand is, hoe concreet de dreiging is, hoe het onderzoek is verlopen.” Na vier vergeefse verzoeken om opheldering bij de NCTV hebben de advocaten vrijdag besloten in de openbaarheid te treden. „Zodat iedereen in Nederland een oogje in het zeil kan houden.” Schouten zegt overigens geen klachten te hebben over zijn, naar eigen zeggen, hele zware beveiliging. Een woordvoerder van de NCTV zegt desgevraagd tegen NRC niet in te gaan op vragen over de dreiging.

Hoofdverdachte Ridouan Taghi staat met zestien anderen terecht in het strafproces Marengo, dat draait om zes moorden en een aantal pogingen daartoe. Taghi, die in december 2019 werd aangehouden in Dubai, wordt in verband gebracht met onder meer de moord op advocaat Derk Wiersum en de liquidatie van de broer van de kroongetuige. Wiersum stond B. bij in het Marengo-proces en werd in september vorig jaar op straat doodgeschoten. De broer van B., Reduan werd twee jaar geleden geliquideerd in Amsterdam. Hij was niet actief in het criminele circuit.

Lees ook Giftige sfeer in Marengo-proces