WHO: succes van vaccinatiecampagne hangt af van draagvlak

Voor het slagen van vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus, is het van cruciaal belang dat voldoende mensen zich willen laten inenten. Dat heeft Hans Kluge, de regiodirecteur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), donderdag gezegd op een persconferentie. Momenteel is het draagvlak voor de inentingen in veel Europese landen beperkt, aldus Kluge: op sommige plekken weet bijna de helft van de mensen nog niet of ze zich zullen laten inenten. „In vaccins schuilt een grote belofte, maar we kunnen het niet ten volste benutten als gemeenschappen het onvoldoende accepteren.”

Raar vindt Kluge het niet dat mensen twijfelen aan het vaccin. „Dat is begrijpelijk”, zei hij. „Dit kan je verwachten in de huidige omstandigheden, waarbij er nog veel onbekend is over welke vaccins uiteindelijk worden goedgekeurd, wanneer die beschikbaar zullen zijn en of ze bijwerkingen zullen hebben.” Kluge benadrukte dat de autoriteiten in ieder land de vaccins eerst goed zullen controleren op kwaliteit en veiligheid. „Zulke mechanismen gebruiken we al decennia om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen van vaccins tegen ziektes als polio, de mazelen en difterie.”

Kluge gaf ook een update over de verspreiding van het coronavirus in Europa. Het aantal nieuwe besmettingen is voor de derde opeenvolgende week teruggelopen, in dit geval met 13 procent. Dat neemt niet weg dat van alle vastgestelde besmettingen wereldwijd, nog altijd 40 procent in Europa plaatsvindt. Het zwaartepunt van de Europese uitbraak verschuift van West- naar Midden- en Oost-Europa, aldus Kluge. „Landen die nu het aantal besmettingen zien teruglopen, moeten verstandig met hun tijd omgaan. Ze moeten de zorginfrastructuur opbouwen en zich voorbereiden op de volgende golf.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Nog steeds minder diagnoses van andere ziekten’