Studenten Vindicat negeren coronaregels tijdens feest in bus

Leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat hebben zich dinsdagavond tijdens een feest in een partybus niet aan de coronaregels gehouden. Op beelden van de busrit, gepubliceerd door RTV Noord en het Groningse stadsblog Sikkom, is te zien dat een groep feestvierders dicht op elkaar staat en zonder mondkapjes te dragen luidkeels meezingt met de muziek.

De voorzitter van Vindicat erkent tegenover RTV Noord dat in elk geval een deel van de mensen op de beelden lid is van Vindicat. Hij zegt ook dat het feest een „individuele actie” was, niet georganiseerd door de studentenvereniging. „Wij keuren dit gedrag echt af.” RTV Noord meldt dat het feest werd georganiseerd door twee jaarclubs. Zij zouden een jaar niet meer welkom op de sociëteit.

De Groningse burgemeester Koen Schuiling laat uitzoeken wie de organisator van het busfeest is. De gemeente spreekt tegen persbureau ANP van een „oerdomme actie”. „Net als dat de burgemeester niet alle inwoners aan een touwtje heeft, geldt dat ook voor de Senaat van Vindicat, die heeft niet alle leden aan een touwtje”, zegt een woordvoerder tegen ANP.

Lees meer over corona-uitbraken in studentensteden: ‘Studenten zijn geen enorme aso’s die de regels aan hun laars lappen’

Het feest vond plaats in een bus van het Friese bedrijf Boostbussen, dat tegen RTV Noord erkent dat er dingen niet goed zijn gegaan. „Dit is uiteraard niet hoe het moet. Mensen hadden soms geen mondkapje op”, zegt een medewerker van Boostbussen. Het bedrijf organiseert geregeld dergelijke feesten en zegt van een maas in de wet gebruik te maken. „We vallen onder de regels van de touringcarbranche en mogen dus met volle bezetting rijden.” De gemeente Groningen gaat contact opnemen met zowel Vindicat als Boostbussen, zegt een woordvoerder tegen ANP.

Vorige week onthulde Sikkom dat in studentenhuizen van Vindicat grote feesten werden georganiseerd. Een van die bijeenkomsten, met zo’n honderd aanwezigen, werd vorige week donderdag beëindigd door de politie. De voorzitter van Vindicat zei tegen Sikkom dat hij ook had gehoord over de feesten. „Ik sta in nauw contact met de politie om eventueel ondersteuning te bieden. Maar mijn rol vanuit de vereniging blijft lastig: ik kan moeilijk achter de voordeur kijken van huizen.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 60 procent van bedrijven in eerste NOW-regeling moet terugbetalen