Statenlid FVD uit partij gezet na kritiek, referendum donderdag en vrijdag

Bestuurscrisis Leden van FVD kunnen vanaf 18.00 uur donderdag tot en met vrijdag hun stem uitbrengen over de positie van Thierry Baudet.
Een spoedvergadering van Forum voor Democratie met Johan Almekinders in Tiel vorige week maandag over de crisis in de partij.
Een spoedvergadering van Forum voor Democratie met Johan Almekinders in Tiel vorige week maandag over de crisis in de partij. Foto Merlin Daleman

Het lidmaatschap van Forum voor Democratie van Johan Almekinders, fractievoorzitter van FVD in de Provinciale Staten van Overijssel, is door het bestuur beëindigd. Dat bevestigt Almekinders donderdag aan NRC na een bericht op Twitter. Almekinders eiste samen met twee andere Overijsselse Statenleden dat het referendum over de positie van Thierry Baudet als partijleider werd ingetrokken. Leden van Forum voor Democratie mogen vanaf donderdag 18.00 uur tot vrijdag 18.00 uur stemmen in het referendum.

In een brief aan het bestuur stelde Almekinders woensdag dat het referendum niet overeenkomt met de statuten van de partij en dus onwettig is. Hij en de twee andere Statenleden eisten dat het bestuur uiterlijk woensdagavond het referendum zou intrekken. Daar kreeg hij geen reactie op, zegt Almekinders. Wel kreeg hij enkele minuten nadat NRC een artikel publiceerde over de brief een mail dat zijn lidmaatschap van FVD beëindigd was. Almekinders: „Het lijkt erop dat als je kritisch bent je lidmaatschap wordt beëindigd.”

Overijssels Statenlid Johan Almekinders Provincie Overijssel

Volgens Almekinders is het niet zeker of zijn lidmaatschap zomaar beëindigd kan worden. „Ik weet niet wat de juridische status nu is en of ik het moet aanvechten.” Volgens hem zijn er meerdere leden die het referendum willen tegenhouden. Als het bestuur doorzet, zouden de briefschrijvers bestuursleden aansprakelijk willen stellen voor geleden schade aan de partij. Zij sloten een aangifte niet uit.

Compromis

Het bestuur kondigde maandagavond een bindend referendum aan waarin de leden mogen beslissen of Baudet partijleider kan blijven. Het was een compromis om de leden te laten beslissen over de toekomst van FVD en de huidige bestuurscrisis op te lossen. De stemming op donderdag en vrijdag is toegankelijk voor alle leden die voor 29 november om 21:14 uur lid waren van de partij. Dit om te voorkomen dat mensen die na de aankondiging van het referendum lid zijn geworden, kunnen meestemmen. Ook als leden zelf hun lidmaatschap hebben opgezegd maar wel contributie hebben betaald, mogen zij nog stemmen. De leden krijgen per mail instructies over het digitale stemmen en de uitkomst wordt zo snel mogelijk na de stemming bekend gemaakt via Twitter en Facebook.

Als Baudet de steun krijgt van een meerderheid van de leden, zal hij samen met penningmeester Olaf Ephraim een nieuw partijbestuur voordragen en een voorstel doen voor de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als er tegen Baudet wordt gestemd zal hij zich naar eigen zeggen terugtrekken uit het partijbestuur. Ook zal er dan een nieuwe Algemene Ledenvergadering gehouden worden voor een nieuw partijbestuur die de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma zal voorstellen.

Lees ook deze analyse over de crisis: De week waarin Thierry Baudet een voor een zijn medestanders verloor

Sinds vorige week verkeert de partij in een crisis naar aanleiding van antisemitische en racistische berichten binnen de jongerentak JFVD. Baudet wilde een onderzoek afwachten maar veel andere prominente partijleden wilde de JFVD gelijk saneren. Daarop brak er een machtsstrijd uit, waarbij Baudet verweten werd dat hij ook zelf antisemitische uitspraken deed.