In beeld

Sinterklaas door de jaren heen

Dit jaar moest de Sint het zonder publiek doen. Zonder publiek en onder toeziend oog van slechts één enkele verslaggever kwam hij op 14 november aan in Nederland. Ook pakjesavond op 5 december zal, coronabestendig, in kleine kring gevierd worden. Toen er nog geen camera’s waren, zagen de Sint en zijn Pieten er in de verschillende delen van Nederland totaal anders uit. Het eeuwenoude volksfeest kende namelijk allerlei lokale varianten. Zo droeg Sinterklaas toen hij begin deze eeuw in een Brabants dorp aankwam, een borstelige baard, een zakhorloge en een rijbroek onder zijn lichte mantel. Zijn begeleider leek, met zijn lange jas en hoge hoed, nog het meest op een schoorsteenveger – met roe. Deze Brabantse variant van ‘Piet’, die ook op Curaçao en in Haarlem voorkomt, wordt Sjaak Sjoer (of Sjaksjoer) genoemd. Demonstraties lijken de laatste jaren onlosmakelijk verbonden met de aankomst van de goedheiligman. Maar ook in de jaren tachtig waren er al protesten van actiecomités. Niet alleen rondom de de figuur Zwarte Piet, maar ook over de commercialisering van deze oude Nederlandse traditie.
Sinterklaasintocht in een Brabants dorp, begin vorige eeuw.
Foto J.C. van Nuenen / Nationaal Archief
Sinterklaas bezoekt een school aan de Haagse Zuidwal in 1939.
Foto ANP
Intocht in Amsterdam, 1979: met het stoomschip de Christiaan Brunings varen Sint en Pieten langs de Kostverlorenkade.
Foto Ton Schutz / ANP
Sinterklaas schudt handen tijdens een intocht in de hoofdstad, datum onbekend.
Foto ANP
Chileense vluchtelingen in Putten maken medio jaren zeventig kennis met Sint en Piet.
Foto Dick Coersen / ANP
Intocht over het Damrak in Amsterdam, 1968.
Foto Egbertus Martens / ANP
Twee hulpsinterklazen en een Piet bereiden zich in Soest voor op hun bezoek aan scholen.
Foto Robin Utrecht / ANP
Een Piet vult op de Dam in Amsterdam schoenen met pepernoten. Met deze schoenenactie vroeg War Child in 2008 aandacht voor kindsoldaten.
Foto Koen van Weel / ANP
Oprichter van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet Jerry Afriyie, demonstreert bij de sinterklaasintocht in Rijswijk, 2019.
Foto Robin Utrecht / ANP
Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet en pro-Zwarte Piet stonden in 2019 in Groningen op het Emmaplein vlakbij elkaar.
Foto Reyer Boxem
Aanhangers van de anti-islambeweging Pegida hebben zich bij de intocht in Eindhoven op 22 november van dit jaar uitgedost als Zwarte Piet. Leden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet besloten vanwege de aanwezigheid van Pegida niet in Eindhoven te demonstreren.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
De zusjes Indy (6, in het blauw) en Lana (5, roze) kijken vanwege de pandemie dit jaar thuis naar de intocht van Sinterklaas, november 2020.
Foto Siese Veenstra