Maaltijdbox met leesvoer en kunstwerkje als extra’s

Uit eten Rotterdam Wim de Jong recenseert elke twee weken een restaurant in Rotterdam.

Foto Wim de Jong

Wie er al een poosje geen voet meer heeft gezet, kijkt verrast op van de veranderingen die zich op het Eiland van Brienenoord voltrekken. De clubgebouwen Arend en Zeemeeuw van het voormalige ‘Instituut voor de Rijpere Jeugd’ zijn er inmiddels afgebroken. Het prachtige paviljoen Buitenplaats Brienenoord is er in september voor in de plaats gekomen. Langs de rivieroevers is ondertussen een begin gemaakt met de aanleg van enkele getijdeparkjes. En op de westelijke kop van het eiland is het kunstwerk ‘Waterwoud’ verrezen, zijnde de eerste van vijf uitkijktorens die de gemeente aan weerszijden van de Nieuwe Maas wil realiseren.

Buitenplaats Brienenoord is een ‘denk-, speel- en werkplaats’ die ruimte en faciliteiten (kampvuur inbegrepen) biedt voor uiteenlopende initiatieven vanuit de Rotterdamse bevolking. Het paviljoen wordt beheerd door programmeur Rineke Kraaij, zakelijk leider Maurice Specht en beeldend kunstenaar Sander Zweerts de Jong. Het pand is voorzien van een professionele keuken, waar chef en theatermaker Jasper Boomsma (Kok-au-Vin) nu maaltijden kookt die je gedurende de horeca-lockdown op zaterdagmiddagen kunt afhalen.

De menubox die we afgelopen weekend bij hem bestelden, bevatte een voortreffelijke vega-risotto met een stoof van eryngii (kruisdistelzwam), smeuïge pompoen, amandelen, rucola en parmezaan, alsmede een dessert van witte chocoladecake met Zwitserse room, en een stukje zelfgemaakte chocolade met specerijen en ingemaakte pruimen. We kregen de rijstschotel koud mee, maar met een minimum aan zelfwerkzaamheid stond die thuis al binnen een oogwenk warm – en bovendien al dente – op tafel. Ook dankzij het al even smakelijke nagerecht hebben we er met Kok-au-Vin alweer een favoriete corona-take-away-service bij.

Los van het eten is de maaltijdbox van Buitenplaats Brienenoord er ook eentje die zich met geen andere laat vergelijken. Erin meeverpakt worden een origineel kunstwerk van Zweerts de Jong en drie miniboekjes. Een dertig pagina’s tellende theatermonoloog, getiteld ‘De strategie van de kwartel’. Het essay ‘Woorden verschieten van kleur’ van Maurice Specht over de totstandkoming van de box en de filosofische afwegingen die daarbij zijn gemaakt. Plus een stripalbumpje over de historie van het Eiland van Brienenoord door de negenjarige Suzie. Eveneens toegevoegd: een determinatiekaart van een van de planten die je op het eiland aantreft, met in deze editie van de box een tekening en beschrijving van het eetbare ‘harig knopkruid’.

Nog voordat ze hun doos met eten van Jasper Boomsma in ontvangst nemen, zijn er al veel afhalers die van de gelegenheid gebruikmaken om het eiland eerst een keertje rond te wandelen. Ook in dat geval laten de initiatiefnemers van Buitenplaats Brienenoord zich niet onbetuigd: in het paviljoen kan gratis een twintig minuten durende audiotour van het kunstenaarscollectief Waterwerken op je mobiele telefoon worden gezet. Eenmaal onderweg vertelt een van hen, Maurice Meeuwisse, dan het een en ander over dit laatste stukje betrekkelijk ongerepte natuur dat we nog in de stad hebben.

Wim de Jong is culinair recensent.