Kunst met IKEA-vaas

Kijktips Kunstenaar Bas van Beek werkt graag met bestaande ontwerpen. Zo ‘hackte’ hij twee IKEA-vazen.

Bas van Beek, Simulacra (Hacking IKEA), 2008
Bas van Beek, Simulacra (Hacking IKEA), 2008 Foto Collectie Stedelijk Museum Amsterdam, Delphine Schockert, Leo Veger/Plat form21

Onderop: de vaas die Hella Jongerius in 2005 ontwierp voor IKEA. Erboven: een van de goedkoopste vazen van de Zweedse meubelgigant. Door ze vervolgens met verpakkingstape te verbinden maakt ontwerper en kunstenaar Bas van Beek in zijn werk Simulacra (Hacking IKEA) een tweede verwijzing naar het werk van Jongerius: deze nieuwe creatie lijkt weer op een ander ontwerp van haar.

Het kopiëren, toe-eigenen en transformeren van andermans werk is vaste praktijk voor Van Beek. Zo ontwierp hij bijvoorbeeld onlangs in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen vijf kleurrijke aquariumbeelden, geïnspireerd op de collectie van het museum. Die werden niet in de museumwinkel verkocht, maar bij een dierenwinkel in Rotterdam.

In Den Haag presenteert Van Beek, naar aanleiding van het winnen van het Stokroos Keramiekstipendium, een overzicht van zijn werk in glas en keramiek, waaronder een nieuw koffieservies, dat hij speciaal voor het museum ontwierp.

19 december 2020 t/m 24 mei 2021, Kunstmuseum Den Haag