In de kerk brandt ’s avonds weer licht

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: een 19de-eeuws kerkje dat werd verbouwd tot woonhuis. „Alles moest perfect zijn.”

Foto Sven Benjamins

Niet elke huizenzoeker zal vallen voor een leegstaand, onttakeld kerkje uit 1891. Geen kolossale kerk, en schilderachtig gelegen op de hoek van twee grachten, maar toch: voor een eengezinswoning best aan de hoge kant. Arjan Hartong, opgegroeid in Volendam, zag het Edamse kerkje meteen zitten als woning. „Ik dacht: dit kan wel wat worden.” En zie, uit zes biedingen koos het kerkbestuur die van hem en zijn vrouw. Medina Alic: „Het sprak hen aan dat er gewoon een gezin in zou komen en dat de tuin niet werd volgebouwd met appartementen.”

De verbouwing, in samenwerking met een architect en een aannemer die ze kenden, benaderden ze als een klus van hun werk (ze zijn beiden projectmanager), al voelde het toch anders om alles ná je werk te moeten doen en met een pasgeborene in huis. Maar zo waren ze wel bij de kleinste beslissingen betrokken. Medina: „We dachten: we doen dit maar één keer in ons leven. Het werd een soort obsessie dat alles perfect moest zijn.”

Het werd een hartveroverend huis. Zonder galm, ’s winters behaaglijk warm, ’s zomers prettig koel. Een zee van ruimte, praktisch ingedeeld – met een bad in de nok en een inloopkast voor het speelgoed van Armin (4). Ook zijn oude aard verloochent het huis niet. De boogramen in de voorgevel zijn er nog, en komen terug in drie hoge puien in de oorspronkelijk blinde achtermuur. Bovenin zie je de originele houten dakconstructie.

Uit een failliete bedrijfsboedel kochten ze lampen die de hoogte aankonden: gevlochten bollen van ongelijke grootte. Drie hangen boven de eettafel, een in de hal. Ook de andere designmeubels, veelal tweedehands, komen in het historische decor verrassend goed tot hun recht.

Het valt in de smaak, bij velen. Woonmagazines kwamen langs. Er bellen mensen die ook overwegen een kerk te kopen. „Buurtbewoners vinden het leuk dat hier ’s avonds weer licht brandt”, zegt Arjan. „Er is weer leven op de hoek van de straat.”

Heeft u een ideale keuken, zolder, slaapkamer? Stuur uw foto’s en informatie naar hetblad@nrc.nl. o.v.v. Ideale ruimte
Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins