Hij zei: ik laat je los uit liefde

Exgenoten Hoe kijk je terug op een relatie? Toen Joke in therapie ging, luidde dat ook het einde in van haar huwelijk met Peter.

Illustratie Martien ter Veen op basis van Privefoto’s

Illustratie Martien ter Veen op basis van Privefoto’s

‘Als je een nare partner hebt, is het niet zo moeilijk om weg te gaan. Maar van Peter scheiden is het pijnlijkste wat ik ooit heb gedaan. Hem zoveel verdriet te bezorgen. Het geluk dat ik nu heb gevonden met Jean-Paul, mijn huidige man, heeft een prijs gehad en die heeft Peter moeten betalen.

„Ik was zeventien toen ik hem leerde kennen. Een onvolwassen meisje zonder opvoeding en zonder referentiekaders. Ik heb, laat ik het zo noemen, een onveilige jeugd gehad. Op mijn zestiende was ik het huis al uit. Peter was veertien jaar ouder dan ik, een rustige, stabiele, door en door aardige man. Hij werd mijn veilige haven.

„Ik ging een verpleegopleiding doen, vond werk, sloot vriendschappen. Mijn wereld werd groter en rijker en ik had Peters rust steeds minder nodig. We kregen twee zonen en al vrij snel na de geboorte van de jongste realiseerde ik me dat ik onwijs veel van Peter hield, maar niet langer op het romantische vlak.

„Toen de kinderen in de puberteit kwamen, ben ik in therapie gegaan om de trauma’s uit mijn jeugd te verwerken. De EMDR had een averechts effect. Ik ontwikkelde een eetstoornis, zo ernstig dat ik werd opgenomen in een eetkliniek. Daar leerde ik niet alleen mezelf kennen, maar ook Jean-Paul, die net als ik aan anorexia leed. Van therapiemaatjes werden we vrienden en daarna werden we verliefd.

„Peter begreep meteen hoe serieus het was en zei: ‘Ik laat je los uit liefde.’ Tja, hij is altijd diezelfde lieve man gebleven. En we zijn nu dan wel gescheiden, maar nog steeds intensief betrokken bij elkaars levens. Hij kan het ook heel goed vinden met Jean-Paul.

‘Bij Joke was het liefde op het eerste gezicht, bij mij moest het groeien. Sowieso geloof ik niet dat ik tijdens ons huwelijk ook maar één keer heb gezegd dat ik van haar hield. Ik ben opgevoed zonder affectie en heb daarom moeite die zelf te tonen. Liefde is een woord dat ik zoveel mogelijk probeer te vermijden.

„Maar natuurlijk waren de gevoelens er wel. Zij was een beschadigd meisje dat hulp nodig had en ik vond het fijn er voor haar te zijn. Bij mij groeide vriendschap uit tot verbondenheid. We hebben het heel lang heel goed gehad samen. Het ging pas mis toen zij aan EMDR begon. Ik was al geen voorstander van therapie. Als je iets geblokkeerd hebt wat je niet hebt willen onthouden, moet je dat vooral zo laten.

„Ze kreeg anorexia en daarmee verloor ik alle vat op haar. Ze was zo mager, en nauwelijks aanspreekbaar. Ergens vond ik het dan ook wel fijn dat ze zoveel steun had aan die Jean-Paul uit de kliniek. Het leek erop dat hij haar echt kon helpen. Maar intussen raakten zij en ik steeds verder van elkaar verwijderd.

„De eerste keer dat ik Jean-Paul ontmoette vond ik hem meteen een beste kerel. Vorig jaar is bij mij een nier verwijderd en na de operatie heb ik zes weken gerevalideerd bij Joke en Jean-Paul in huis. Ik moest wel een beetje verdringen dat ik ook ooit met Joke getrouwd was, maar het deed me toch goed om te zien hoe gelukkig ze is met hem.

„Mijn overgebleven nier werkt ook niet goed en binnenkort krijg ik een nieuwe. Joke had hem willen doneren, maar Jean-Paul bleek een betere match. Ik heb hem uiteraard gevraagd: ‘Weet je het zeker?’ Hij zei: ‘Zelfs als Joke en ik uit elkaar zouden gaan, zou ik hem je nog geven.’”

Meedoen met deze rubriek? Mail exgenoten@nrc.nl