De wereld waarin Ronnie zal opgroeien

Luisteren Twee podcasts en één liedje rondom een thema. Dit keer: toekomstzorgen. ‘Ronnie – Op zoek naar een utopie’ en ‘How to Save a Planet” .

Om en om noemen Ruben en Marijke babynamen op: Borre, Benja, Filomon, Floris , Camiel? Held? „Nee!”, zegt zij, „ik weet het niet, lief. Ik vind het allemáál zo stom.” Voorlopig is de werknaam Ronnie, zegt hij.

Het voelt intiem, om erbij te zijn als een stel overlegt over de naam voor hun ongeboren kind. In Ronnie. Op zoek naar een utopie (NPO Radio 1) zit nog zo’n moment: als Ruben en Marijke aan hun ouders vertellen dat ze een baby krijgen. Je voelt de spanning, de blijdschap, de ontroering. „Whaaaaa!” Je hoort Ronnie’s moeder huilen, „Ik word oma!”

Meteen daarna wordt duidelijk waar deze podcast echt over gaat: Ruben heeft een pessimistisch toekomstbeeld van Ronnie’s wereld. Hij zal bergen afval produceren – „Gemiddeld vijf luiers per dag, keer 365 dagen…” En tonnen CO2 uitstoten. Is er straks nog genoeg voedsel? „We schepen Ronnie op met de wereld en de wereld met Ronnie.” In zeven afleveringen gaat Ruben op zoek naar een hoopvol verhaal over de toekomst om later aan Ronnie te vertellen. Hij praat met mensen die hun leven anders inrichten vanwege hun zorgen om de planeet. Zoals Dirk Groot, ‘de Zwerfinator’, die al meer dan 300.000 stukken zwerfafval opraapte en documenteerde (snorkel, speelgoed, discobal, haarelastiekjes). En met filosoof Lisa Doeland, die zich heeft gespecialiseerd in afval – „Nieuwe generaties moeten zorgdragen voor het afval van de vorige generaties.”

Door Rubens situatie leer je over grotere thema’s als klimaat en voedsel en populatie. (CV)