Laatste nieuws Covid-19

60 procent van bedrijven in eerste NOW-regeling moet terugbetalen

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

‘Pfizer kan dit jaar minder doses coronavaccin leveren dan verwacht’

De Amerikaanse farmaceut Pfizer kan dit jaar slechts de helft van het eerder aangekondigde aantal doses van het coronavaccin leveren. Reden daarvoor zouden problemen met grondstoffen voor een eerste reeks doses zijn, zo meldt de Wall Street Journal donderdag.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf zou het gaan om problemen met „het opschalen van de toeleveringsketen voor grondstoffen”. Dat zou langer hebben geduurd dan verwacht. Een anonieme bron laat aan de krant weten dat sommige van de grondstoffen niet voldeden aan normen van Pfizer. „We hebben het opgelost, maar er was geen tijd meer om aan de verwachte leveringen voor dit jaar te voldoen.”

Pfizer en de Duitse partner BioNTech maakten eerder bekend tegen het einde van het jaar wereldwijd zeker 100 miljoen vaccins te kunnen leveren. Nu heeft het die plannen bijgesteld tot 50 miljoen doses. Wat dit betekent voor de levering aan Nederland of de EU, is niet bekend. Alsnog verwachten de bedrijven volgend jaar wereldwijd miljarden vaccins te kunnen verkopen.

Pfizer en BioNTech meldden half november dat hun vaccin voor 95 procent effectief is. Woensdag werd het door het Britse geneesmiddelenbureau MHRA middels een noodprocedure goedgekeurd voor gebruik. Het is het eerste westerse land dat een vaccin tegen Covid-19 toelaat: volgende week moet het beschikbaar zijn voor vaccinatie.

De Jonge: alles op alles om 4 januari te gaan vaccineren

De communicatie van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) deze week over het vaccinatieplan van het kabinet leidde de afgelopen dagen tot nogal wat irritatie in de Tweede Kamer. Woensdag, bij aanvang van de zorgbegroting, eisten Kamerleden een concreet plan van de minister, die dinsdag had aangekondigd dat het vaccineren op 4 januari kan beginnen. Terwijl de belangrijkste uitvoerders die als in eerste in actie moesten komen, de verpleeghuizen en huisartsen, van niets wisten en vraagtekens plaatsten bij de haalbaarheid van die datum.

Lees ook: En weer is de vraag: kan het ministerie de vaccinatie wel aan?

Bij het vervolg van het debat over de zorgbegroting zei De Jonge donderdag dat hij snapt dat zijn ambitie om op 4 januari te starten met prikken „reactie geeft” bij de uitvoerders. Hij zegt permanent met alle betrokken partijen in gesprek te zijn over de logistieke uitdagingen en wil „alles op alles” zetten om in de eerste week van januari inderdaad te beginnen. Maar het kan ook wat later worden, erkende De Jonge. Hoewel hij zei dat er nog „veel onbekendheden” zijn, zoals of het Pfizer-vaccin – dat als eerste beschikbaar komt – bij kwetsbare ouderen goed werkt, heeft het RIVM praktische zaken als de aankoop van vriezers en veiligheidsnaalden volgens de minister op orde.

De Jonge heeft verder veel vertrouwen in zijn besluit om het vaccinatieprogramma via de bestaande infrastructuur van de griepvaccinatie te laten lopen. Ieder najaar worden miljoenen Nederlanders via hun zorginstellingen en huisartsen ingeënt. „Dat is een goede basis, die is behoorlijk uniek”, zei De Jonge. Mocht het nodig zijn om plotseling grotere locaties te regelen voor massalere vaccinatie, dan is dat volgens de minister „het minste probleem in de uitvoering”. Hij beloofde de Tweede Kamer vanaf nu van „iedere betekenisvolle stap” op de hoogte te houden.

Competities op hoogste niveaus amateurvoetbal niet meer hervat

De voetbalcompetities op de hoogste drie amateurniveaus worden niet meer uitgespeeld. De Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse beginnen na een hervatting van de amateursport helemaal opnieuw, onder een ingekorte competitie-opzet, heeft voetbalbond KNVB donderdag bekendgemaakt.

Toen halverwege oktober de gedeeltelijke lockdown van kracht werd, kwam al het amateurvoetbal stil te liggen. Op de hoogste drie niveaus waren op dat moment zes speelronden afgewerkt. De Eredivisie en Eerste Divisie, voor profclubs, mochten nog wel verder voetballen.

70 procent van de clubs in de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse zijn er voorstander van de huidige tussenstand volledig te schrappen, laat de KNVB weten. „We vinden het enorm vervelend voor alle clubs die eerder dit seizoen goed hebben gepresteerd”, aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. „Gezien het drukke speelschema in deze topcompetities is het uitspelen niet of nauwelijks meer realistisch.”

De KNVB gaat ervan uit dat het amateurvoetbal halverwege januari weer opgestart mag worden. Dan beginnen de competities in de hoogste drie niveaus van voren af aan, waarbij de clubs minder wedstrijden hoeven te spelen en minder ver hoeven te reizen naar uitwedstrijden. Het besluit van de KNVB heeft geen betrekking op alle andere amateurniveaus. Wat daarmee gaat gebeuren, zal de voetbalbond pas bepalen als het kabinet nieuwe coronamaatregelen heeft aangekondigd.

60 procent van bedrijven in eerste NOW-regeling moet terugbetalen

Ongeveer 60 procent van de bedrijven die gedurende de eerste coronagolf NOW-subsidie kreeg, moet naar verwachting een deel of het gehele ontvangen bedrag terugbetalen. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om bedrijven die minder verlies leden dan verwacht tijdens de aanvraag. Het ministerie heeft een „ruwe schatting” van het uiteindelijke percentage terugbetalers gemaakt op basis van de beoordeling van de eerste 20.000 NOW-aanvragers.

De eerste ronde van de regeling gold voor bedrijven die verwachtten in de maanden maart, april en mei minstens 20 procent omzetverlies te lijden. Zij konden van 6 april tot en met 5 juni 2020 een aanvraag voor NOW 1.0 doen, waarmee maximaal 80 procent van het maandsalaris van een werknemer in die drie maanden betaald kon worden. In totaal zijn er voor de eerste NOW-regeling bijna 140.000 toekenningen geweest. Later in het jaar volgden de NOW 2.0 en 3.0, met vergelijkbare, maar iets andere voorwaarden.

Van het te ontvangen bedrag van de NOW 1.0 werd 80 procent direct naar de bedrijven overgemaakt. De rest ontvangen zij na vaststelling van het daadwerkelijk geleden verlies. Als ze minder verlies hebben geleden dan vooraf verwacht, kan het zijn dat de bedrijven in kwestie (een deel van) de subsidie juist terug moeten betalen. Het ministerie stelt bij de vaststelling van het percentage van 60 procent uit te gaan van een schatting, „omdat in elk geval de grote bedrijven met hoge subsidiebedragen de vaststelling zullen aanvragen na het opmaken van de jaarrekening begin 2021”.

Het ministerie erkent dat een terugbetaling „zeer ongelegen” komt voor de bedrijven die misschien minder verlies leden dan verwacht, maar ook nu getroffen zijn door de maatregelen. Zij kunnen telefonisch afspraken maken met uitkeringsinstantie UWV over een betaalperiode van een jaar. Ook langere afspraken zijn mogelijk, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66).

„Ik begrijp dat het voor ondernemers in de eerste fase van de crisis lastig was om het omzetverlies en de loonontwikkeling in te schatten”, aldus Koolmees. „Sommige ondernemers hebben het momenteel zwaar. Dus ik heb met UWV afgesproken dat ze waar dat nodig is coulant omgaan met de betaaltermijnen.”

Genoeg griepvaccins om ook groep van 60 tot 70 jaar te laten vaccineren

Er zijn inmiddels genoeg griepvaccins om ook gezonde 60-plussers te laten inenten. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) donderdagavond laten weten aan haar leden. Vanwege een dreigend tekort besloot het ministerie van Volksgezondheid eerder 70-plussers en mensen met een medische aandoening voorrang te geven bij het uitdelen van de griepprik.

Door de inkoop van extra vaccins zijn er nu genoeg doses om ook de groep van 60 tot 70 jaar oud in te enten. Het tekort was ontstaan omdat de vraag naar de griepprik groter was dan voorgaande jaren. Omdat de grotere toeloop al was verwacht, waren er al een half miljoen extra vaccins besteld. Maar dit bleek dus niet genoeg.

Jaarlijks krijgen zes miljoen mensen van 60 jaar en ouder en mensen met een medische aandoening de oproep om zich te laten vaccineren. In voorgaande jaren liet ongeveer de helft zich inenten.

In Amersfoort krijgt een patiënt een griepprik. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Studenten Vindicat negeren coronaregels tijdens feest in bus

Leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat hebben zich dinsdagavond tijdens een feest in een partybus niet aan de coronaregels gehouden. Op beelden van de busrit, gepubliceerd door RTV Noord en het Groningse stadsblog Sikkom, is te zien dat een groep feestvierders dicht op elkaar staat en zonder mondkapjes te dragen luidkeels meezingt met de muziek.

De voorzitter van Vindicat erkent tegenover RTV Noord dat in elk geval een deel van de mensen op de beelden lid is van Vindicat. Hij zegt ook dat het feest een „individuele actie” was, niet georganiseerd door de studentenvereniging. „Wij keuren dit gedrag echt af.” RTV Noord meldt dat het feest werd georganiseerd door twee jaarclubs. Zij zouden een jaar niet meer welkom op de sociëteit.

De Groningse burgemeester Koen Schuiling laat uitzoeken wie de organisator van het busfeest is. De gemeente spreekt tegen persbureau ANP van een „oerdomme actie”. „Net als dat de burgemeester niet alle inwoners aan een touwtje heeft, geldt dat ook voor de Senaat van Vindicat, die heeft niet alle leden aan een touwtje”, zegt een woordvoerder tegen ANP.

Lees meer over corona-uitbraken in studentensteden: ‘Studenten zijn geen enorme aso’s die de regels aan hun laars lappen’

Het feest vond plaats in een bus van het Friese bedrijf Boostbussen, dat tegen RTV Noord erkent dat er dingen niet goed zijn gegaan. „Dit is uiteraard niet hoe het moet. Mensen hadden soms geen mondkapje op”, zegt een medewerker van Boostbussen. Het bedrijf organiseert geregeld dergelijke feesten en zegt van een maas in de wet gebruik te maken. „We vallen onder de regels van de touringcarbranche en mogen dus met volle bezetting rijden.” De gemeente Groningen gaat contact opnemen met zowel Vindicat als Boostbussen, zegt een woordvoerder tegen ANP.

Vorige week onthulde Sikkom dat in studentenhuizen van Vindicat grote feesten werden georganiseerd. Een van die bijeenkomsten, met zo’n honderd aanwezigen, werd vorige week donderdag beëindigd door de politie. De voorzitter van Vindicat zei tegen Sikkom dat hij ook had gehoord over de feesten. „Ik sta in nauw contact met de politie om eventueel ondersteuning te bieden. Maar mijn rol vanuit de vereniging blijft lastig: ik kan moeilijk achter de voordeur kijken van huizen.”

Foto Remko de Waal/ANP Het pand van Vindicat in de Groningse binnenstad.

Facebook gaat desinformatie over coronavaccins verwijderen

Facebook gaat berichten met desinformatie over vaccins tegen het coronavirus verwijderen omdat dergelijke misleidende mededelingen kunnen leiden tot „lichamelijk letsel”. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Het gaat het om valse informatie over de veiligheid, werkzaamheid en bijwerkingen van de vaccins en de ingrediënten. Zo zullen beweringen worden verwijderd dat de vaccins microchips bevatten.

Ook worden berichten gebaseerd op andere complottheorieën weggehaald. Het gaat dan bijvoorbeeld om verhalen dat „bepaalde bevolkingsgroepen zouden worden gebruikt om de veiligheid van het coronavaccin te testen zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven”, aldus het bedrijf. Facebook heeft niet bekendgemaakt wanneer het begint, maar benadrukte niet in staat te zijn het nieuwe beleid „van de ene op de andere dag” in te voeren.

In oktober kondigde Facebook ook aan harder te gaan optreden tegen complottheorie QAnon. Het bedrijf verwijderde al gewelddadige content en advertenties op Facebook en Instagram gerelateerd aan QAnon, maar besloot nu ook berichten zonder gewelddadige inhoud te verwijderen. Kort daarop liet ook YouTube weten video’s van QAnon te verwijderen. Het bedrijf zei destijds niet te willen meewerken aan de verspreiding van dit soort theorieën omdat die geweld tegen personen of groepen rechtvaardigen.

Facebook gaat harder optreden tegen de verspreiding van desinformatie over coronavaccins. Foto John G. Mabanglo/EPA

Aantal schoolsluitingen door corona bleef in november beperkt

Het aantal scholen dat in november vanwege coronabesmettingen de deuren moest sluiten, was beperkt. Het ging om 25 vestigingen van middelbare scholen (1,5 procent van het totaal) en 28 basisscholen (0,4 procent), laat het ministerie van Onderwijs donderdag weten. Of er sprake is van een toename of een afname, is niet duidelijk: het ministerie geeft de cijfers voor het eerst vrij.

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) noemt het „ontzettend vervelend” als scholen vanwege corona een poos dicht moeten. „Maar gelukkig gebeurde dat in november niet vaak.” Gemiddeld gingen basis- en middelbare scholen die noodgedwongen moesten sluiten, na vijf tot zes dagen weer open. In het noorden en oosten van Gelderland sloten relatief gezien de meeste middelbare scholen, terwijl in de regio Rotterdam-Rijnmond in verhouding juist de meeste basisscholen dicht gingen.

Toch geen vervroegde winkelsluiting op koopavond in Rotterdam

De winkels in Rotterdam moeten vrijdag op koopavond toch niet verplicht om 18.00 uur dicht. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is donderdagmiddag teruggekomen op zijn eerdere besluit over een vervroegde winkelsluiting, meldt regionale omroep Rijnmond. Winkeliers mogen nu alsnog open blijven tot 20.00 uur, het tijdstip dat landelijk geldt als uiterste sluitingstijd.

Toen Aboutaleb eerder op donderdag aan de Rotterdamse gemeenteraad liet weten dat de winkels vrijdag om 18.00 uur moeten sluiten, kon dat op weerstand rekenen bij de meeste partijen. Zij vrezen dat winkeliers veel omzet mislopen door de ingekorte openingstijden. Aanvankelijk wilde Aboutaleb zijn besluit niet veranderen, maar later ging hij alsnog overstag. Hij bepaalde wel dat klanten tot uiterlijk 19.00 uur de winkel mogen betreden.

Ingeperkte openingstijden moeten ervoor zorgen dat er niet te veel publiek op winkelgebieden afkomt. De weekenden in december zijn doorgaans de drukste van het jaar voor de detailhandel. Afgelopen weekend moesten de winkels in meerdere plaatsen, waaronder Rotterdam, al eerder sluiten omdat het te druk werd en mensen niet meer voldoende afstand konden houden.

‘Extra steunpakket van honderden miljoenen voor zwaargetroffen bedrijven’

Het kabinet trekt honderden miljoenen euro’s extra uit voor bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat melden de NOS en persbureau ANP donderdag op basis van Haagse bronnen. Begin volgende week zou het kabinet de plannen bekendmaken.

Bedrijven die meer dan 70 procent omzetverlies lijden kunnen volgens de NOS 85 procent van hun vaste lasten vergoed krijgen, zoals de huur en de energierekening. Het steunpakket zou met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 oktober. Voornamelijk de horeca, de cultuursector en evenementbranche zullen met deze maatregelen geholpen worden. Die sectoren zijn het hardst getroffen door de coronacrisis.

In een reactie aan NRC laat het ministerie van Economische Zaken weten dat er nog geen besluit is genomen over eventuele extra steunmaatregelen. Het kabinet ziet wel af van de versobering van de al bestaande steunpakketten per 1 januari. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken, VVD) had eerder al gezegd dat het niet voor de hand ligt vanwege de strengere coronamaatregelen.

De extra steun is met name bedoeld voor de horeca en de culturele sector. Foto Koen van Weel/ANP

RIVM meldt 5.641 nieuwe besmettingen; 61 doden

In de afgelopen 24 uur zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 5.641 nieuwe positieve coronatests gemeld. Het dodental liep op met 61, zo meldt het RIVM donderdagmiddag. In de afgelopen week lag het gemiddelde aantal dagelijkse meldingen rond de vijfduizend. Het is normaal dat de dagelijkse cijfers schommelen.

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum voor Patiënten Spreiding (LCPS) lagen donderdag in totaal 1.595 coronapatiënten in de ziekenhuizen. In de afgelopen 24 uur zijn daarvan 21 nieuwe coronapatiënten op de intensive care beland; in totaal liggen nu 458 besmette personen op de IC’s. Op andere afdelingen kwamen er 153 nieuwe coronapatiënten bij; daardoor komt het totaal op 1.137.

Aboutaleb: winkels Rotterdam vrijdag om 18.00 uur dicht

De winkels in Rotterdam moeten vrijdag om 18.00 uur dicht. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag gezegd, meldt regionale omroep Rijnmond. De verplichte winkelsluiting moet ervoor zorgen dat het niet te druk wordt in de binnenstad. Vrijdag is de dag voor Sinterklaas, waardoor waarschijnlijk evenveel winkelend publiek op de been zal zijn als vorige week op koopjesdag Black Friday.

Aboutaleb verdedigde zijn besluit donderdag in een digitale vergadering van de gemeenteraad. Die is in meerderheid tegen vervroegde winkelsluiting, maar Aboutaleb veranderde niet van gedachten. De burgemeester zei dat hij rekening had gehouden met een oproep van de politie om de winkels om 17.00 uur te sluiten, maar ook met de belangen van de winkeliers, die liever toestemming hadden gekregen om tot 19.00 uur open te blijven. Aboutaleb zei dat hij voor de koopavonden later deze maand, wanneer het vermoedelijk ook druk zal worden, mogelijk de sluitingstijd zal aanpassen.

Vorig weekend moest de burgemeester al meerdere keren ingrijpen. Vrijdagavond gingen de winkels eerder dicht, omdat mensen vanwege de grote drukte geen anderhalve meter afstand tot elkaar konden houden. Een dag later moesten zaken in het stadscentrum om 18.00 uur de deuren sluiten - een uur daarvoor mochten ze de laatste klanten binnenlaten. Zondag gold voor veel winkels een verplichte sluitingstijd van 17.00 uur. De gemeentes Dordrecht en Eindhoven namen soortgelijke besluiten.

Een winkel in het centrum van Rotterdam afgelopen zondag. Foto Marco de Swart/ANP

WHO: succes van vaccinatiecampagne hangt af van draagvlak

Voor het slagen van vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus, is het van cruciaal belang dat voldoende mensen zich willen laten inenten. Dat heeft Hans Kluge, de regiodirecteur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), donderdag gezegd op een persconferentie. Momenteel is het draagvlak voor de inentingen in veel Europese landen beperkt, aldus Kluge: op sommige plekken weet bijna de helft van de mensen nog niet of ze zich zullen laten inenten. „In vaccins schuilt een grote belofte, maar we kunnen het niet ten volste benutten als gemeenschappen het onvoldoende accepteren.”

Raar vindt Kluge het niet dat mensen twijfelen aan het vaccin. „Dat is begrijpelijk”, zei hij. „Dit kan je verwachten in de huidige omstandigheden, waarbij er nog veel onbekend is over welke vaccins uiteindelijk worden goedgekeurd, wanneer die beschikbaar zullen zijn en of ze bijwerkingen zullen hebben.” Kluge benadrukte dat de autoriteiten in ieder land de vaccins eerst goed zullen controleren op kwaliteit en veiligheid. „Zulke mechanismen gebruiken we al decennia om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen van vaccins tegen ziektes als polio, de mazelen en difterie.”

Kluge gaf ook een update over de verspreiding van het coronavirus in Europa. Het aantal nieuwe besmettingen is voor de derde opeenvolgende week teruggelopen, in dit geval met 13 procent. Dat neemt niet weg dat van alle vastgestelde besmettingen wereldwijd, nog altijd 40 procent in Europa plaatsvindt. Het zwaartepunt van de Europese uitbraak verschuift van West- naar Midden- en Oost-Europa, aldus Kluge. „Landen die nu het aantal besmettingen zien teruglopen, moeten verstandig met hun tijd omgaan. Ze moeten de zorginfrastructuur opbouwen en zich voorbereiden op de volgende golf.”

België begint in januari met vaccinaties

Een „vreselijke kerst”, voorspelde de Vlaamse minister-president Jan Jambon onlangs voor de Belgen. Maar het nieuwe jaar moet er beter uit gaan zien. Donderdagochtend presenteerde de Belgische overheid een vaccinatiestrategie, na overleg op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid tussen de acht betrokken ministers en één staatssecretaris van Gezondheid die het land telt. België verwacht, als de potentiële vaccins inderdaad worden goedgekeurd door de autoriteiten, vanaf begin januari te kunnen inenten.

Het inentingsproces zal „vele maanden duren”, waarschuwde voorzitter van de Conferentie Wouter Beke op de overigens zeer chaotisch verlopen online presentatie, en zal in fases verlopen. Werknemers en bewoners van verzorgingstehuizen en andere zorginstellingen worden als eerste ingeënt. Daarna volgt het zorgpersoneel in de ziekenhuizen dat met coronapatiënten werkt en uiteindelijk al het andere zorgpersoneel. 65-plussers die nog thuis wonen, beginnend bij de oudste leeftijdsgroepen, komen vervolgens aan de beurt, gevolgd door risicopatiënten ouder dan 45. Mensen die essentiële maatschappelijke of economische functies hebben, krijgen vervolgens voorrang. Wie dat zijn, zal nog bepaald moeten worden. Tot slot volgt de rest van de volwassen bevolking.

België heeft contracten getekend voor vijf verschillende vaccins, goed voor in totaal ruim 22 miljoen doses. In januari zullen naar verwachting 600.000 doses van het Pfizer-vaccin beschikbaar zijn. Daarvan zijn twee doses per persoon nodig, die in de woonzorgcentra en ziekenhuizen zelf toegediend worden. Later zal dat in grootschalige en nog op te zetten grootschalige vaccinatiecentra gebeuren. Een exacte planning is er nog niet.

Lees ook: De Belgen staat een ‘vreselijke’ Kerst te wachten

Burgemeester Austin roept mensen op thuis te blijven vanuit vakantie in Mexico

Steve Adler, de burgemeester van Austin in de Amerikaanse staat Texas, riep begin november mensen op om thuis te blijven terwijl hij op dat moment zelf op vakantie was in een Mexicaanse badplaats. Dat meldt The Texas Tribune woensdagavond.

In een video op Facebook zei Adler op 10 november: „Blijf thuis als je kan. We moeten de cijfers laag houden. Nu is niet de tijd om te relaxen.” Die video nam hij op in Cabo San Lucas, Mexico. Hij was daar samen met acht familieleden na de bruiloft van zijn dochter heen gevlogen in een privévliegtuig. Op de trouwerij kwamen zo’n twintig gasten bijeen voor een receptie in een hotel. In Austin werden destijds samenkomsten van meer dan tien personen afgeraden.

Adler zei dat hij zijn eigen regels noch de regels die in Texas gelden had overtreden. In een verklaring laat hij weten dat het altijd het beste is om thuis te blijven. „Maar we vragen mensen niet om er nooit op uit te gaan. We vragen iedereen om zo veilig mogelijk te doen wat ze doen.”

Recordaantal coronadoden in VS, ziekenhuisopnames in een maand verdubbeld

De Verenigde Staten hebben woensdag een recordaantal doden in een etmaal geregistreerd. In totaal kwamen er 2.760 meldingen binnen van personen die overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt de New York Times. Het vorige record, 2.752 doden in een etmaal, stamt uit half april.

Het aantal ziekenhuisopnames is ook snel aan het stijgen. In totaal liggen er nu 100.000 coronapatiënten in de Amerikaanse ziekenhuizen. Dat is een verdubbeling sinds begin november. Omdat veel mensen tijdens de Amerikaanse feestdag Thanksgiving bij familie en vrienden op bezoek zijn geweest, is de verwachting dat het aantal besmettingen en doden nog zal stijgen.

Het gemiddelde aantal dagelijkse positieve coronatests is meer dan twee keer zo hoog als tijdens de vorige golf. Toen kwamen er op de piek dagelijks zo’n 66.000 besmettingen bij. Nu zijn dat er gemiddeld 164.000 per dag.

De voormalige presidenten van de VS Barack Obama, George Bush en Bill Clinton hebben laten weten dat ze het coronavaccin zullen nemen voor een camera om aan te tonen dat het veilig is om je in te enten. Dat meldt CNN donderdag. Obama liet weten dat hij de wetenschap vertrouwt. „Wat ik niet vertrouw, is het krijgen van corona.” De toekomstige president Joe Biden heeft gezegd dat hij zich „zonder twijfel” zal laten inenten. De huidige president Donald Trump heeft nog niet expliciet gezegd of hij zich zal laten inenten. Wel vindt hij een vaccin belangrijk in de strijd tegen het coronavirus en heeft hij gezegd dat iedere Amerikaan een vaccin kan krijgen.

In een ziekenhuis in Chicago houdt een dokter de hand vast van een coronapatiënt. Foto Shannon Stapleton/Reuters

Pathologen slaan alarm: ‘Er worden nog steeds minder diagnoses vastgesteld’

In Nederland worden minder diagnoses voor ernstige ziektes vastgesteld sinds het begin van de coronapandemie. Na de eerste gedeeltelijke lockdown in maart zijn er minder huisartsbezoeken en de opgelopen achterstand is nog niet ingehaald, blijkt donderdag uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP), waar de NOS en het AD over schrijven. Volgens pathologen zijn de achtergebleven diagnoses „alarmerend”, omdat er mogelijk duizenden mensen rondlopen met een ernstige ziekte die niet is vastgesteld.

Vergeleken met de cijfers uit de afgelopen vijf jaar blijkt dat dit jaar gemiddeld 10 tot 15 procent van de diagnoses „ontbreekt”. De ontbrekende diagnoses zijn voor kinderen en volwassenen even groot en komen vooral voor in de oncologie. Er worden minder vormen van kanker vastgesteld. Zo zijn bij bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, darmkanker en borstkanker 25 procent minder diagnoses dan andere jaren. Ook zijn minder chronische ontstekingsziekten van het maag- en darmstelsel aangetoond.

NVVP-Voorzitter Jos Bart zegt tegen de NOS en het AD dat hij hoopte dat de achterstand kon worden ingehaald nadat de gedeeltelijke lockdown werd opgeheven. Cijfers wijzen op een traag herstel, maar de achterstanden zijn niet weggewerkt. Volgens Bart zijn de risico’s op gezondheidsschade groot als mensen met klachten zich niet melden bij een huisarts. Hij roept op om dat vooral wel te doen, ondanks de pandemie. Deskundigen menen dat het niet waarschijnlijk is dat de daling van de diagnoses komt doordat minder mensen ziek zijn geworden.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rondom de coronapandemie. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

  • Als er geen perspectief komt op heropening van de horeca en de steunmaatregelen niet worden uitgebreid, dreigen tientallen lokale afdelingen van de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op zondag 17 januari hoe dan ook hun deuren te openen.
  • PostNL heeft de afgelopen dagen zoveel pakketten te verwerken gekregen, dat het niet altijd meer lukt deze op de afgesproken datum te bezorgen. De voorbije week leverde het bedrijf meer dan 10 miljoen pakketjes af. PostNL spreekt woensdag van „absolute topdrukte”.
  • Nederlandse gebruikers van de app CoronaMelder kunnen vanaf woensdag een melding krijgen als ze in de buurt zijn geweest bij een positief geteste gebruiker van de Duitse app. Nederland gaat ook samenwerken met Denemarken, Ierland, Italië, Kroatië, Letland en Spanje.
  • De gedeeltelijke lockdown in Duitsland blijft tot ten minste 10 januari van kracht. Dat heeft de bondskanselier Angela Merkel woensdag bekendgemaakt. Dat betekent dat restaurants, musea en theaters nog zeker ruim een maand dicht moeten blijven.
  • Het RIVM heeft woensdag meldingen van 4.942 positieve coronatests en 66 sterfgevallen binnengekregen. In de ziekenhuizen lagen volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag 1.606 patiënten, van wie 475 op de intensive care.
Lees hier het blog van woensdag terug.