Proviand voor buiten: linzensoep to go

Janneke kookt Speciaal voor de buitenspecial: iets warms voor onderweg.

Foto Merlijn Doomernik

Wie een stevige winterse wandeling maakt, of fietstocht, of vul maar in, krijgt vanzelf stevige trek. En nu er nergens herbergen open zijn om die trek te stillen, zit er niets anders op dan zelf voor proviand te zorgen. Is dat erg? Integendeel. Zelf proviand meenemen is juist uiterst bevredigend. Het is ten eerste prettig om onderweg niets of niemand nodig te hebben en bovendien kun je je al wandelend/fietsend/whatever verheugen op wat je straks tijdens die welverdiende rustpauze gaat eten. Je hebt het immers zelf gemaakt en weet hoe goed het zal smaken.

Speciaal voor deze bijlage heb ik twee recepten bedacht die samen een voedzame doch niet te zware lunch vormen. Om te beginnen een linzensoep die u vanbinnen zal verwarmen, niet alleen omdát hij warm is, maar ook omdat hij op smaak gebracht is met warme specerijen zoals komijn en kardemom. Neem de soep mee in een thermosfles en neem tevens bekertjes en desgewenst ook lepels mee. U kunt de soep naar eigen voorkeur dikker (om te lepelen) of dunner (drinkbaar) maken.

Voor erbij stopt u hartige, zonnig gele wortel-geitenkaasmuffins in uw knapzak. U kunt ze desgewenst al eerder bakken en in de vriezer stoppen. Wanneer u ze ’s ochtends bevroren meeneemt, zijn ze rond lunchtijd vanzelf ontdooid. Tenzij het begint te vriezen dat het kraakt natuurlijk. (Dat zou wat zijn, een schaatstocht!)

Linzensoep met kokosmelk en warme specerijen (4 personen)

Olijfolie;
1 flinke ui, gesnipperd;
3 stengels bleekselderij, in boogjes;
1 winterwortel, in halve plakjes;
4 tenen knoflook, fijngesneden;
5 cm gemberwortel, fijngesneden;
een snuf chilivlokken;
zaadjes uit 6 kardemompeultjes;
½ tl geelwortelpoeder;
2 tl gemalen komijn;
200 g Puy-linzen;
200 ml kokosmelk;
eventueel: citroensap.


Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en voeg de ui en een snuf zout toe. Draai vuur laag en laat 5 minuten fruiten. Voeg de bleekselderij en wortel toe en laat nog eens 10 minuten fruiten.

Voeg de knoflook, gemberwortel, chilivlokken, kardemom, geelwortel en komijn toe, draai het vuur hoog en bak 2 minuten mee. Doe nu de linzen, de kokosmelk, 1,2 liter water en 1 theelepel zout in de pan en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat, afgedekt, een half uur koken.

Pureer de soep gedeeltelijk. Dit kunt u doen door een staafmixer er slordig doorheen te halen, of door ongeveer de helft van de linzen uit de pan te scheppen en glad te pureren in een blender en deze puree daarna weer toe te voegen. Verdun de soep desgewenst met een scheut water.

Proef en maak hem verder op smaak met zout en peper. Het kan lekker zijn om ook een beetje citroensap te gebruiken voor de smaakbalans.

Zonnige wortel-geitenkaasmuffins (8 muffins)

150 g geraspte wortel;
125 g geraspte oude geitenkaas;
175 g bloem;
2 tl bakpoeder;
1 tl komijnzaad, grof gemalen in een vijzel;
½ tl versgemalen peper;
½ tl geelwortelpoeder;
120 ml melk;
50 ml olijfolie;
2 tl dijonmosterd;
1 ei;
1 el sesamzaad;
verder: een muffinbakblik, waarvan 8 holletjes ingevet met olie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng in een grote kom de geraspte wortel, geraspte kaas, bloem, het bakpoeder, ¼ theelepel zout, het komijnzaad, de peper en geelwortel.

Klop in een maatbeker de melk, olie, mosterd en het ei door elkaar. Giet de vloeistof bij de droge ingrediënten en roer zo kort mogelijk met een vork tot een klonterig mengsel.

Verdeel het beslag over 8 muffinvormpjes en bestrooi met sesamzaadjes. Bak de muffins in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Voor wie de muffins niet mee uit wandelen neemt: eet ze als ze nog een beetje warm zijn.

1 2 3