Het Blad van december 2020

Inhoudsopgave Het Blad bij NRC is het maandelijkse magazine bij de weekendkrant. Met deze maand onder meer een dubbelinterview met Bodil de la Parra en haar zoon en een wonderlijk verhaal over de schildersknecht die Maria zag.

Tien wandelingen maakte NRC-redacteur Hans Steketee dit jaar voor Het Blad. Het idee was ‘van toen naar nu’ te lopen: van het oudste stukje bovengronds Nederland naar onze tijd. Hans vertrok in januari vanuit het laat-Carboon, 330 miljoen jaar geleden, en komt in dit nummer aan in het Holoceen. Meestal waren zijn twee Ierse terriërs mee.

De serie stopt: meer tijd hebben we niet. Maar ik wil op deze plek nog even zeggen hoe mooi ik de teksten vond. Vol prachtige observaties (ik denk aan de „oude dame die uit het niets opduikt in een holle weg”, aan wie hij de weg eens vroeg, aan de ‘g’ die op de Brabantse Peelrandbreuk „wel zacht maar nog niet gesmolten” is), literaire verwijzingen (Marguerite Yourcenar liep een stukje mee, Eva Vriend, en tweemaal W.F. Hermans) en zinnen die je aanmoedigden de pas even te vertragen tijdens het lezen.

Toen hij de laatste aflevering inleverde, schreef hij erbij: „Ik hoop: een waardige krul aan de serie.” Ik antwoordde: „Nou en of.”


p.zantingh@nrc.nl