Europese samenwerking corona-apps van start, Nederland doet mee

Nederlandse gebruikers van de app CoronaMelder kunnen vanaf vandaag een melding krijgen als ze in de buurt zijn geweest bij een positief geteste app-gebruiker in Duitsland. Het ministerie van Volksgezondheid meldt woensdag dat de Nederlandse app zal communiceren met andere Europese corona-apps, waaronder de Duitse app Corona-Warn. Nederland gaat ook samenwerken met Denemarken, Ierland, Italië, Kroatië, Letland en Spanje. De verwachting is dat deze maand ook België aansluit.

Inmiddels hebben vier miljoen Nederlanders de corona-app gedownload. Die informeert hen voor langdurig, nauw contact met iemand die positief getest is. Omdat zij daardoor een hogere kans hebben besmet te zijn, moeten zij tien dagen in quarantaine. Vanaf vandaag komt die waarschuwing ook als ze in de buurt zijn geweest van app-gebruikers uit andere deelnemende EU-landen. De waarschuwing volgt nadat de apps codes met elkaar hebben uitgewisseld.

Lees ook: De CoronaMelder-app is bijna al vier miljoen keer gedownload. Zo’n 31.370 mensen hebben via de app hun contacten gewaarschuwd. Soms lijken de waarschuwingen lastig te begrijpen.

Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat de privacy van Europese burgers voldoende beschermd is binnen de samenwerking: alle deelnemende apps communiceren volgens dezelfde privacy-beginselen als de Nederlandse versie. Er worden alleen gegevens uitgewisseld die noodzakelijk zijn voor de samenwerking.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccin Pfizer-BioNTech goedgekeurd in VK, volgende week beschikbaar