‘CNV kritisch op vaccinatieplan kabinet’

Voorzitter van vakbond CNV Piet Fortuin pleit woensdag in het AD voor een „militair uitvoeringsplan” voor het verspreiden van het coronavaccin. In Duitsland worden grote prikstraten klaargemaakt terwijl in Nederland het vaccinatieprogramma op die van de jaarlijkse verspreiding van de griepprik lijkt. Fortuin zegt dat hij vreest dat Nederland hiermee „dramatisch achter de feiten aan zal lopen”.

Het kabinet weet in welke volgorde gevaccineerd gaat worden, maar volgens hem beschikt het kabinet niet over een pasklaar uitvoeringsplan. „Met het testen hebben we de plank ook misgeslagen. Toen hoorden we ook steeds: het komt goed. Dat bleek niet te kloppen. Dat gevoel heb ik nu weer.”

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kan op 4 januari worden begonnen met vaccineren. Bewoners en medewerkers van verpleeghuizen zijn dan als eerst aan de beurt. Dinsdag uitten verpleeghuisorganisatie Actiz en de Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso kritiek op de aankondiging van minister De Jonge. De startdatum van 4 januari is „een beetje prematuur”, aldus belangenorganisatie Actiz. Er zou „te veel onbekend om zijn nu al een startdatum te communiceren”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccin Pfizer-BioNTech goedgekeurd in VK, volgende week beschikbaar