Verkiezingsprogramma

Prins steggelt met PvdA over ‘Bernhard-belasting’

De PvdA heeft zich de woede op de hals gehaald van prins Bernhard, door zijn naam te gebruiken voor een belastingplan. Met de zogeheten „prins Bernhard-belasting”, waarbij pandeigenaren met vijf of meer huizen inkomstenbelasting moeten betalen over huurinkomsten en vermogenswinsten, willen de sociaal-democraten huisjesmelkers aanpakken.

De prins zegt het maandag in De Telegraaf „vreemd” te vinden dat het plan zijn naam draagt. Hij vindt dat de PvdA „uit moet gaan van eigen kracht”, en „daarbij niet één persoon moet betrekken”. „Los van het feit dat ze mijn naam gebruiken op basis van artikelen in de pers en niet de feiten”, zegt hij.

Het Parool schreef in 2017 dat prins Bernhard 590 panden in Nederland bezit, met name in Amsterdam. Volgens De Telegraaf heeft de zakenpartner van de prins een reeks boze e-mails naar de partij gestuurd. Daarbij zou hij zinspelen op juridische stappen. „Particuliere beleggers wegzetten als graaiers of halve criminelen is leuk voor de bühne, maar lost het probleem niet op”, schreef hij.

De PvdA zegt de term niet uit haar verkiezingsprogramma te schrappen. „Als Kamerlid ben ik vrij maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen en daar de woorden en benamingen bij te kiezen die ik gepast vind”, reageert Tweede KamerlidHenk Nijboer in de krant. (NRC)