Recensie

Recensie Film

Het kwaad richt zich met duivels genoegen op ongelovigen

Horror Op een afgelegen boerderij waart een kwaadaardige entiteit rond. Maar wat wil die van de bewoners? ‘The Dark and the Wicked’ is frustrerende onzin.

Marin Ireland als dochter Louise in ‘The Dark and the Wicked’.
Marin Ireland als dochter Louise in ‘The Dark and the Wicked’.

In de geitenstal naast de boerderij heeft een bejaarde vrouw een ingenieus waarschuwingssysteem opgehangen, met flessen aan een door de stal opgehangen draad. Die moeten gaan rinkelen als er een indringer langs- of tegenaan loopt. Maar The Dark and the Wicked is een horrorfilm, dus ze maken geluid als er niemand te zien is. Er waart dus een onzichtbare, waarschijnlijk kwaadaardige entiteit rond de boerderij. Wat wil hij/zij?

Die klingelende flessen zijn nog wel origineel, verder bestaat de geluidsband uit krakende vloeren en knarsende deuren. En al na vijftien minuten snijdt de oude moeder – zij heeft geen naam – een deel van haar vingers af bij het klaarmaken van de wortelen. Haar man ligt op sterven en hun zoon Michael en dochter Louise zijn onderweg naar de afgelegen boerderij ergens in Texas, wat hun moeder ze ten sterkste ontraadt. Waarom?

De sfeer in huis is te snijden, en de onderlinge communicatie vindt plaats via afgemeten zinnetjes. Michael en Louise vinden hun moeders dagboek, dat vol staat met angstaanjagende omens, met daarnaast een zakje met kleine crucifixen – terwijl hun ouders niet religieus zijn. Ook gebeuren er onverklaarbare dingen. Zo ziet Michael zijn moeder opstijgen, krijgen ze vreemde telefoontjes en komt er een zonderlinge priester langs.

The Dark and the Wicked is bij vlagen mooi gefilmd, met een aantal fraaie lage camerastandpunten en shots met veel diepte. Maar toch gaat het al snel knagen: waar gaat de film eigenlijk over? Is het een verhaal over rouwverwerking, een reactionaire film over het kwaad dat zich met duivels genoegen ontfermt over ongelovigen of wil regisseur-scenarist Bertino simpelweg een nagelbijter maken met een schokkende finale? Nu is het frustrerende The Dark and the Wicked geen van die drie. Het is onzin die als zeer betekenisvol wordt gepresenteerd.