Grapperhaus blokkeerde benoeming rechter euthanasiecommissie

Euthanasie Zonder verklaring heeft justitieminister Grapperhaus de benoeming van rechter Miriam de Bontridder gevetood. Later op dinsdag licht hij die blokkade toe in de Tweede Kamer, aldus het ministerie.
Hoewel de voorzitter van de toetsingscommissies Jacob Kohnstamm dacht dat kandidaat-rechter De Bontridder een „aanwinst” was, blokkeerde minister Grapperhaus haar benoeming.
Hoewel de voorzitter van de toetsingscommissies Jacob Kohnstamm dacht dat kandidaat-rechter De Bontridder een „aanwinst” was, blokkeerde minister Grapperhaus haar benoeming. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) heeft de benoeming geblokkeerd van een kandidaat-rechter van een van de vijf regionale toetsingscommissies (RTE’s) die meldingen van euthanasie toetsen. Dat bevestigt voorzitter van de euthanasiecommissies Jacob Kohnstamm dinsdag, na berichtgeving door de Volkskrant. Minister Grapperhaus heeft Kohnstamm geen verklaring gegeven voor zijn veto tegen rechter Miriam de Bontridder, die al was aangenomen door de sollicitatiecommissie. De minister gaat vanmiddag in op de kwestie, in reactie op Kamervragen.

De Bontridder werkt als plaatsvervangend raadsheer voor het Amsterdamse gerechtshof en was tot 2019 bestuurslid van stichting De Einder, die mensen bijstaat in hun laatste levensfase. Ze doorliep afgelopen zomer de sollicitatieprocedure en zou per 1 december formeel worden benoemd. In een reactie omschrijft Kohnstamm rechter De Bontridder als „een uitstekende juriste die de materie door en door kent”. Hij heeft het ministerie gevraagd waarom haar voordracht is geblokkeerd en wacht nog steeds op een antwoord. Kohnstamm: „Wij dachten dat ze een aanwinst was.”

Lees ook: Toetsingscommissies verruimen regels voor euthanasie bij dementie

Eén keer eerder

Het is volgens Kohnstamm in de afgelopen twintig jaar pas één keer eerder voorgekomen dat een minister voor een dergelijke benoeming is gaan liggen. De vijf RTE’s bestaan elk uit een arts, een ethicus en een jurist, die tevens als voorzitter fungeert. De sollicitatiecommissie zocht dit keer naar vier juristen, vier ethici en drie artsen. De tien andere voorgedragen kandidaten werden wel bekrachtigd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat hier ook verantwoordelijk voor is. De RTE’s toetsen een melding van euthanasie of hulp bij zelfdoding van een arts. Afgelopen jaar ging het om 6.500 tot 7.000 meldingen van verleende euthanasie.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil dinsdagochtend niet ingaan op vragen van NRC over waarom minister Grapperhaus de benoeming tegenhoudt. „Wij doen geen mededelingen over de motivering van individuele benoemingen”, zegt een woordvoerder van de minister. Wel laat ze weten dat Grapperhaus dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer ingaat op Kamervragen die inmiddels zijn gesteld door Kamerleden van coalitiepartijen, te weten: Pia Dijkstra (D66) en Ockje Tellegen (VVD). Bekend is dat medische ethiek een gevoelig thema is binnen de huidige coalitie, die met het CDA en de ChristenUnie twee christelijke partijen bevat.

Lees ook: ‘Stel meer morele vragen bij de toetsing van euthanasie’