Brieven

Brieven nrc.next 1/12/2020

Corona (1)

Langere kerstvakantie

Het OMT adviseert verlenging van de kerstvakantie (Huidige regels mogelijk tot half januari, 25/11). Niet zozeer om de verspreiding van het virus via scholen in te dammen, maar om af te dwingen dat ouders meer thuis zouden gaan werken. Ik moest het drie keer lezen, maar het stond er echt: het OMT adviseert dus om het onderwijs van alle kinderen te grabbel te gooien om te zorgen dat werknemers die zich niet aan het thuiswerkadvies houden alsnog thuisblijven. Ik ga ervan uit dat het kabinet dit schandalige advies direct naar de prullenbak verwijst.

corona (2)

Liefhebben en werken

Arjen van Veelen vergelijkt in Doorbreek de eenzaamheid van het thuiswerken (28/11) de DeskCube met de grot van Plato. Iemand die uit deze grot losbreekt mag van Plato aan het hoofd van zijn ideale staat staan. Zo ook Van Veelen die, losgebroken uit zijn cubicle, ons komt verlichten over hoe mooi het leven daarbuiten is. Hij heeft hierin duidelijke regels afgebakend: café latte staat synoniem voor eenzaamheid, een thermoskan en een dure regenjas zijn daarentegen verplicht. Hij spreekt over arbeidsenthousiasme alsof dit iets verwerpelijks is. Maar is het werkelijk zo vreemd dat onze productiviteit steeg tijdens de eerste lockdown? Is het niet logisch dat we in onzekere tijden houvast vinden bij ons werk? „Zu lieben und zu arbeiten”, zei Freud, dat houdt ons mentaal gezond. Zoveel anders was er trouwens ook niet te doen, behalve dan dat lieben; er lijkt een coronababyboom op komst. En als het iemand helpt om in een doos van 300 euro te zitten om het arbeiten van het lieben te scheiden, zie ik daar geen probleem in.

Welzijn

Zonnebank, niet doen!

Hugo de Jonge, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, geeft aan dat hij „eens in de paar weken” naar de zonnebank gaat en daar zelfs in coronatijd niet mee is gestopt (We hebben de hele crisis moeten improviseren, 28/11). Dermatologen worden overspoeld door steeds grotere aantallen nieuwe gevallen van huidkanker. Bruinen middels de zonnebank is daarbij een risicofactor, ook voor De Jonge. Het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en de beroepsvereniging van dermatologen is simpel: zonnebank, gewoon niet doen!

Gentrificatie

Huizenbezitters

Gentrificatie leidt op de huizenmarkt tot steeds hogere huren en koopprijzen, klaagt Massih Hutak (Alles zegt: dit is niet voor jou, jij moet weg, 28/11). Ik merk weinig bereidheid bij bestuurders om kordaat op te treden. Velen zijn zelf ook huizenbezitters: in het stadhuis kun je de noodzaak belijden om iets aan die prijzen te doen, maar op weg naar huis verkneukel je je misschien toch om de waardestijging van je eigen huis.

Correcties/aanvullingen

Nagorno-Karabach

In het inzetje bij het artikel Armenen laten hun huizen in as achter (28/11, p. 22-23) stond dat Nagorno-Karabach 1,5 miljoen inwoners telt. Dit moet zijn: 150.000. Verder stond er dat er tijdens de Armeense genocide 1,5 Armeniërs werden omgebracht. Dat moet 1,5 miljoen zijn.

Christiaan Vinkers

In het interview met psychiater Christiaan Vinkers ‘Depressie is de kanker van de geest’ (30/11, p. 16) stond dat Nederland jaarlijks 22 miljard uitgeeft aan de zorg. Dat moet zijn: Nederland geeft jaarlijks direct en indirect 22 miljard euro uit aan de geestelijke gezondheidszorg.