Afgelopen week iets minder positieve tests

Het RIVM heeft de afgelopen zeven dagen iets minder positieve coronatests geregistreerd dan een week eerder. Het waren er van 25 november tot en met 1 december 33.949, een afname van bijna drieduizend gevallen. Dat blijkt uit de nieuwe weekcijfers die het RIVM dinsdag heeft gepubliceerd.

Eind oktober bereikte het weekaantal positieve tests een voorlopige piek, met ruim 67.000 gevallen. Daarna begon een daling, die vorige week nagenoeg stagneerde. Nu lijkt de krimp zich dus weer voorzichtig door te zetten. Het RIVM vermoedt dat er in Nederland nog ongeveer 100.000 besmettelijke coronapatiënten zijn.

Het RIVM maakte verder bekend dat het reproductiegetal R, dat laat zien hoe snel het virus zich verspreidt, ook op 13 november nog boven de 1 lag. Het was 1,04, wat wil zeggen dat 100 coronapatiënten gemiddeld 104 anderen aanstaken. Een week eerder was het R-getal 1,02. Voor het eerst sinds halverwege oktober kwam het toen weer boven de 1 uit - een indicatie dat de epidemie groeide. Het RIVM maakt het R-getal altijd met twee weken vertraging bekend, omdat het de indicator over de voorbije veertien dagen niet met voldoende zekerheid kan berekenen.

Lees ook: Het testbeleid van de minister: te laat, te traag en niet goed doordacht

De voorbije 24 uur kreeg het RIVM 4.073 meldingen binnen over positieve coronatests. De laatste weken fluctueert het dagcijfer behoorlijk, zodat het niet goed bruikbaar is als aanwijzing voor uitbreiding dan wel inkrimping van de epidemie. De weekcijfers zijn daarvoor betrouwbaarder. Het aantal doden als gevolg van Covid-19 bleef de afgelopen week ongeveer gelijk. Er vielen 406 slachtoffers, zestien minder dan een week eerder.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen bleef de voorbije 24 uur licht afnemen. Er zijn 1.683 mensen opgenomen, 38 minder dan maandag. Van alle patiënten liggen er 478 op de intensive care, een afname van drie. Op reguliere verpleegafdelingen werden 187 mensen opgenomen, terwijl twintig patiënten op de IC belandden.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Afgelopen week iets minder positieve tests