Dertien aanklachten voor dodelijke eruptie vulkaan Nieuw-Zeeland

Aanklachten Door een vulkaanuitbarsting raakte in 2019 iedereen op White Island gewond of erger. Die mensen hadden het eiland helemaal niet mogen bezoeken, vindt een toezichthouder.
White Island, december 2019. 22 mensen kwamen om, 25 anderen raakten gewond door de eruptie.
White Island, december 2019. 22 mensen kwamen om, 25 anderen raakten gewond door de eruptie. Foto Jorge Silva / Reuters

De Nieuw-Zeelandse arbeidsinspectiedienst WorkSafe heeft zaken aangespannen tegen dertien bedrijven en personen voor hun rol in de dodelijke vulkaanuitbarsting van december vorig jaar. Volgens de toezichthouder hebben de gedaagden te weinig gedaan om te voorkomen dat er slachtoffers zouden vallen. „Dit voorval was onverwacht, maar dat betekent niet dat het onvoorzienbaar was”, aldus WorkSafe-topman Phil Parkes. 22 mensen kwamen om het leven, 25 anderen raakten gewond.

De toezichthouder onderzocht of verschillende bedrijven, instanties en personen fouten hebben gemaakt door toe te staan dat mensen de vulkaan White Island (Whakaari in het Maori) bezochten. Al enige weken was de vulkaan actiever dan normaal. Toch werden er excursies naar het eiland georganiseerd en zodoende waren er 47 mensen in de buurt op het moment dat de vulkaan een aswolk van bijna vier kilometer hoog uitstootte. Niemand kwam er ongeschonden vanaf, twee mensen werden nooit teruggevonden.

Lees ook: Vulkaantoerisme: je leven wagen voor een selfie op Instagram

Onveilig

„Bezoekers van het eiland gingen er redelijkerwijs van uit dat de nodige systemen waren opgetuigd die zouden zorgen dat ze veilig weer naar huis konden”, aldus Park. „Die verwachting raakt aan de kern van onze veiligheidscultuur.” Volgens WorkSafe hebben de dertien partijen, waaronder de organisatoren van de trips en diverse overheidsdiensten, hun taak onvoldoende serieus genomen. De rechter kan daarvoor boetes opleggen van maximaal 1,5 miljoen dollar (880.000 euro).

Welke dertien partijen worden aangeklaagd, heeft de toezichthouder niet bekendgemaakt. Nieuw-Zeelandse media melden dat het gaat om de eigenaren van het eiland, Whakaari Management Limited. De drie directeuren van dat bedrijf zouden ook persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden. Verder is ook de rampenbestrijdingsdienst aangeklaagd, evenals de overheidsinstelling die de seismische activiteit in de gaten houdt en de dreigingsniveaus vaststelt.

Sommige van de bedrijven die nu worden aangeklaagd, hebben geholpen bij reddingsacties na de uitbarsting. WorkSafe zei maandag expliciet dat het onderzoek niet gaat over de reddings- of bergingsacties die werden opgezet.