Franse RvS: maximaal 30 personen tijdens kerkdienst is disproportioneel

Gelovigen protesteerden half november in Parijs tegen de coronamaatregelen.
Gelovigen protesteerden half november in Parijs tegen de coronamaatregelen. Foto Stephane de Sakutin/AFP

De Franse coronamaatregel die voorschrijft dat kerken maximaal dertig personen mogen toelaten per dienst is disproportioneel en moet worden herzien. Dat heeft de Franse Raad van State, de hoogste algemene bestuursrechter van het land, zondag geoordeeld, schrijft persbureau Reuters.

Volgens de rechters staat de maatregel niet in verhouding tot het risico op een coronabesmetting. De Franse regering kondigde afgelopen week aan dat de landelijke lockdown, die sinds 30 oktober van kracht is, in delen wordt opgeheven. Zo mogen winkels sinds zaterdag weer open en mogen kerkdiensten worden hervat, mits het aantal bezoekers van kerken wordt beperkt tot dertig personen.

Katholieke organisaties betoogden echter dat kerken en kathedralen veel ruimer zijn dan winkels en stelden dat het daarom onlogisch is in beide ruimtes hetzelfde quotum te hanteren. De Raad van State heeft de katholieke organisaties daarin gelijk gegeven. De regering moet de wet binnen drie dagen herzien.

Een maximumaantal van dertig personen in gebedshuizen, zoals kerken en moskeeën, is in Nederland ‘slechts’ een dringend advies om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Vanwege de vrijheid van godsdienst heeft de Nederlandse overheid een dergelijke beperking op het aantal bezoekers niet verplicht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rotterdam sluit winkels opnieuw eerder vanwege verwachte drukte